Tid  5 timer et minut

Koordinater 705

Uploaded 19. april 2017

Recorded april 2017

-
-
108 m
4 m
0
1,8
3,7
7,39 km

Vist 463 gange, downloadet 4 gange

tæt på la Riera de Gaià, Catalunya (España)

Recuperació (en part) del antic traçat del GR® 92 entre La Riera de Gaià i Tarragona. Recorregut força planer amb suaus desnivells que permeten una més amplia visió del paisatge (Turó de Sant Simplici) i descobrir una part de l'historia romana (Pedrera romana del Médol).
Actualment (març 2017) per anar del turó de Sant Simplici fins els miradors del Médol s'ha de fer un sifó (forta baixada a un barranc per recuperar l'alçada per la vessant contrària). S'espera que en un futur proper es podrà vorejar el barranc que actualment està malmès per un incendi ocorregut fa alguns anys a la zona.
A La Riera de Gaià existeix un extens i gratuït aparcament vora l'ajuntament i del punt de sortida d'aquesta excursió.
Creuarem el Gaià per un gual
Al arribar-hi seguirem per l'esquerra per camí de terra i entre parets.
A tocar dels terrenys del mas de Damià ens trobem una nova bifurcaciò amb pal, seguim en direcció Sant Simplici (est)
A ma dreta del camí molt a prop de la caban de pedra seca de Queralt.
Nova bifurcaciò, seguim cap a l'esquerra. Deixem a la dreta el camí que va a la Xaconera conegut com a camí de Tarragona.
A l'esquerra del camí destaca un aïllat pi.
Poc desprès, fem cap a un encreuament amb un pal, Som al camí de Sant Simplici i anem cap a l'esquerra en la direcció del turó de Sant Simplici.
No hem fet gaire trajecte que de nou ens trobem amb un altre encreuament. Seguim cap a Sant Simplici
Surt un ramal cap a la dreta, que per darrera de les penyes del Apotecari fa cpa a la Barraca dels Pebrots, de pedra seca. Nosaltres hem d'anar a l'esquerra encara que per la dreta també farìem cap al turó de Sant Simplici, però fent un llarg tomb per a rodejar les penyes.
Surt un camí cap a l'esquerra, nosaltres seguim recte i passem vora un bonic garrofer.
Al costat esquerra deixem el mas Vell i els seus gossos que no parem d'alertar al amo de que som massa a prop. Es en aquest punt de on surt un des dibuixat corriol que puja a les Penyes de l'Apotecari on, a les seves balmes es troben diverses pintures d'art rupestre. Curiosament rep el nom de mas vell, quan podem comprovar que es tracte d'un edifici de nova estructura.
Poc més tard albirarem a la nostra dreta i lluny la cúpula de ceràmica del mas Sorder; darrerament si hi estan fent treballs de desforestació.
Petita elevació de terreny (111 metres sobre el nivell del mar), però amb gran panoràmica de 360 graus on hi existía una torre de guaita de la que avui només queden els basaments.
Ja fa uns anys que un incendi provinent d'una cigarreta llançada des de un vehicle a la autopista va provocar un incendi que va cremar tot el bosc des de vora l'àrea del Mèdol fins passat el turó, això a provocat al llarg del temps que alguns senderons i corriols hagin desaparegut, per la qual cosa s'ha de fer una gran volta amb un bon desnivell per arribar des de aquí fins el Mèdol. Esperem que en un breu plaç de temps es pugui tornar a utilitzar l'antic corriol.
Així que avui dia, per poder anar fins el GR 92 i passar pels miradors de la pedrera Romana del Mèdol cal baixar del turó per un sender pedregós en direcció al mar (est) fins fer cap al fons de la barrancada un parell de balises ens guiaran fins trobar un corriol a mà esquerra que puja fort fins trobar el GR.
Es passa, tot seguint el GR 92 per algun dels miradors de la Pedrera Romana. Si es disposa de temps val la pena de passar per tots ells o si el temps no es lo important, val la pena de seguir tot el itinerari i més tard retornar a aquest lloc i així conèixer més ve tota la tasca de preparació que feien els romans dels carreus per a les seves construccions (Muralles e Tarragona, Torre dels Escipions, Arc de Berà, Port Romà). Ja feta la visita, el camí baixa cap un encreuament de pistes on trobarem força informació ja que hi ha no un, sinó dos pals de senyalització, un de ells plantat mercès a la tasca duta a terme pel nostre grup, el Grup Excursionista del Camp de Tarragona. Seguirem el nostre camí vers el pont sobre la AP-7 i el mas del Mèdol.
Creuem el pont i just a l'altre costat i a la nostra esquerra veurem el mas del Médol, habitat.
Ni hi ha quatre o cinc miradors, el GR 92 només passa a tocar-ne un de ells, però paga la pena de visitar-los tots ells ja que de cada un es pot contemplar diferents zonas d'extracció dels carreus pels romans.

Kommentarer

    You can or this trail