Download

Afstand

3,43 km

Positiv højdeforskel

90 m

Sværhedsgrad

Let

Negativ højdeforskel

90 m

Max Højde

678 m

Trailrank

34 5

Min Højde

649 m

Rutetype

Løkke

Koordinater

1920

Uploadet

24. november 2020

Optaget

november 2020
 • Bedømmelse

   
 • Information

   
 • Let at følge

   
 • Landskab

   
Vær den første til at klappe
1 kommentarer
 
Del
-
-
678 m
649 m
3,43 km

Vist 911 gange, downloadet 31 gange

tæt på La Bauma, Catalunya (España)

[CA]

Punt d’inici: Punt d’Informació de la Casa Nova de l’Obac.

L'excursió segueix per una pista que, a més, està senyalitzada amb fites verdes destacades amb la indicació SL-C 63, marques blanques i verdes. A més, l'itinerari ens ofereix l'oportunitat de retornar al punt d'inici des de qualsevol indret sense la necessitat de recorre'l en la seva totalitat.

L'itinerari està parcialment adaptat per a persones amb mobilitat reduïda en un tram de 720 metres (20 minuts aproximadament), des de la Casa Nova de l'Obac fins a l'Obac Vell. Es recomana dur calçat adequat, aigua, queviures i un barret, especialment a l'estiu. Atès l'estat ruïnós de la casa vella de l'Obac, es demana prudència en visitar-la.

Aquesta excursió reconstrueix la història d'una de les nissagues de més tradició a la serra de l'Obac, la familia Ubach, i ens permet recordar la intensa ocupació humana del massís amb el testimoni de moltes restes que ens ajuden a conèixer la vida dels nostres avantpassats i a entendre el paisatge resultant de la seva relació amb el medi.

L'itinerari disposa d'un geocaching.

[ES]

Punto de inicio: Punto de Información de la Casa Nova de l'Obac.

La excursión sigue por una pista que, además, está señalizada con hitos verdes destacados con la indicación SL-C 63, marcas blancas y verdes. Además, el itinerario nos ofrece la oportunidad de volver al punto de inicio desde cualquier lugar sin la necesidad de recorrerlo en su totalidad.

El itinerario está parcialmente adaptado para personas con movilidad reducida en un tramo de 720 metros (20 minutos aproximadamente), desde la Casa Nova de l'Obac hasta el Obac Vell. Se recomienda llevar calzado adecuado, agua, víveres y una gorra, especialmente en verano. Dado el estado ruinoso de la casa vieja de l'Obac, se pide prudencia en visitarla.

Esta excursión reconstruye la historia de una de las sagas de más tradición en la sierra de l'Obac, la familia Ubach y nos permite recordar la intensa ocupación humana del macizo con el testimonio de muchos restos que nos ayudan a conocer la vida de nuestros antepasados ya entender el paisaje resultante de su relación con el medio.

El itinerario dispone de un geocaching.
Springvand

Font de la Portella

Les surgències d'aigua en escletxes del rocam són nombroses a tot el parc natural a causa de les característiques del seu substrat. El tipus de roca (el conglomerat) i la seva fracturació en esquerdes verticals i horitzontals afavoreixen la formació de circuits, galeries i cavitats subterrànies, per on s'escola i transcorre bona part de l'aigua de pluja fins que surt de nou a la superfície per basament o perquè finalitza el circuit intern. La
importància d'aquestes surgències resta palesa en la gran quantitat de fonts que els pagesos, els carbonaires o els bosquerols obraven per tal de conservar i administrar millor l'aigua subterrània. La font de la Portella n'és un exemple, ja que té un dipòsit, una pica i, fins i tot, seients en un dels seus costats, per recollir l'aigua fresca que raja abundantment quasi tot l'any. Cal saber, però que l'aigua no està potabilitzada.
Waypoint

Inici de l'itinerari

Waypoint

L'Obac

Monument

L'Obac Vell

El primer testimoni escrit del mas data del s. XIV, però la base quadrada de còdols escairats disposats en forma d'escates de peix, situada al centre del recinte, correspon a una torre de guaita construïda al s. IX per defensar dels sarraïns la població replegada a la muntanya. Al s. XII, l'establiment d'una cabana pel refugi d'una família
fugitiva podria ser l'origen dels Ubach i del mas medieval que envolta la torre. El s. XVIII és molt pròsper pels Ubach que, aprofitant l'obertura del mercat americà de l'aiguardent el 1778, s'especialitzaren en l'activitat vinícola. El turbulent s. XIX va ser el de la fi de la casa vella de l'Obac. El 1811, després de la crema de Montserrat, les tropes napoleòniques cremaren el mas per l'ajut que havia ofert a les tropes catalanes en retirada. Reconstruït de nou, el 1836 patí un segon incendi a mans dels carlins i s'abandonà definitivament.
Panorama

Panoràmica de Montserrat

Monument

Pou de glaç de l'Obac Vell

El 1706 els Ubach construïren, a la carena del Pou, el pou de glaç de l'Estepar, incorporant a la seva economia l'obtenció i el comerç de glaç. El 1760, en plena expansió econòmica, construïren el segon pou, el de la Portella, que ara podem contemplar. Les tasques per obtenir i conservar el glaç començaven a l'hivern quan l'aigua glaçada de les basses es tallava en blocs i s'introduïa en pous per evitar que es fongués durant la primavera. Per millorar  s'aïllament del glaç, els pous s'excavaven en indrets obacs i boscosos i les seves parets es recobrien amb roca seca tancant-se amb una cúpula. A les nits d'estiu, el glaç es portava en carro a les ciutats on es venia per a fins medicinals i per refrescar les begudes de la burgesia. Aquest pou va ser reconstruït el 1990 per la Diputació
de Barcelona.
Informationspunkt

Punt d'Informació de la Casa Nova de l'Obac

Bjergtop

Turó Roig

Ens trobem amb un clar exemple de l'efecte que produeix l'erosió sobre els materials sedimentaris (conglomerats en aquest cas) que deixen al descobert els diferents estrats dipositats al llarg del temps.

1 kommentarer

 • Marta Martinez Alvarez 1 22. mar. 2021

  Jeg har fulgt denne rute  verificeres  Vis mere

  Muy agradable para hacer con niños pequeños.

Du kan eller denne rute