Tid  2 timer 15 minutter

Koordinater 554

Uploaded 8. juli 2018

Recorded juli 2018

-
-
1.081 m
901 m
0
2,1
4,2
8,3 km

Vist 522 gange, downloadet 24 gange

tæt på Biscarri, Catalunya (España)

[CA]Poble vell de Comiols i búnquers del Front del PallarsExcursió que visita l’escenari d’un dels episodis de la Guerra d’Espanya de 1936-1939, situat en l'anomenat Front del Pallars, i les restes d’un estratègic poblament d’origen medieval, el poble vell de Comiols, del qual es conserven les restes d’edificacions, part de la torre del castell i la magnífica església romànica restaurada de Sant Romà. El poble de Comiols, amb el nucli principal abandonat i amb població disseminada, es troba a l'extrem septentrional del terme d’Artesa de Segre, en un serrat del vessant meridional de la serra de Comiols.
Ruta no senyalitzada.
El punt d’inici de l’excursió es troba en el km 28 de la carretera C-74/ L-1412b d'Artesa de Segre a Tremp, un quilòmetre i mig abans del port de Comiols. Cal girar a l’esquerra (si es va en direcció a Tremp) i estacionar el vehicle a l’entrada de la pista d’accés als masos de Comiols i a l’estació fotovoltaica de Comiols.

0,00 km (1.078 m). Trencall d’accés a Comiols des de la carretera d'Artesa de Segre a Tremp. Es camina cap al sud per la pista ampla i ben formada. Als 150 metres, a mà dreta (O) mig amagat pels arbres, hi ha Lo Monument del Batlle dedicat als habitants de Comiols. Cal anar seguint el camí de Cal Ribera, en suau baixada. Als 415 metres, a l'esquerra del camí, hi ha el primer dels búnquers que varen formar part de les defenses que l'exèrcit republicà va construir en aquesta zona a partir de l'abril de 1938. Uns metres més endavant i, situat més a prop del camí, es troba un segon búnquer, aquest destruït.

0,85 km (1.055 m), 12 min. Bifurcació al costat nord de la instal·lació fotovoltaica de Comiols. Un cartell indica el Poble Vell de Comiols cap a l’esquerra. Cal continuar, però, per la dreta en direcció a cal Ribera. Ben aviat es troben dos nous búnquers; l'un a l’esquerra (E), a l’altra banda del filat enmig dels plafons solars, i el segon 65 m més avall, a la dreta, en el marge del camp que hi ha a tocar dels coberts de cal Ribera.

S’ha de seguir cap a la part de darrere de Cal Ribera (1,25 km, 1.057 m), que quedarà a mà esquerra (E), seguint la línia que marquen els marges dels camps. A mesura que s’avança apareixeran entre l’espessa vegetació que els envolta quatre búnquers més.

2,06 km (1.017 m) 30 min. Darrer búnquer de la sèrie de Comiols. Es travessa el camp erm cap a llevant, en pujada; 50 m després es troba un camí que es pren cap al N, fent marxa enrere. Es passa pel costat de can Torres, es gira a la dreta i es desemboca al camí de Comiols (2,90 km, 1.055 m), que s’agafa cap a la dreta (S), en suau baixada. Gradualment, s’aixeca a l’esquerra (E) el promontori rocós i allargassat sobre el qual es troba el poble abandonat de Comiols. Al punt km 4,55 (925 m) s’és sota el poble, al vessant oest de la carena: un corriol mig perdut permetria pujar directament a Comiols, es proposa seguir la pista que rodeja totalment l’esperó i accedeix de manera elegant al nucli.

5,30 km (938 m) 1 h 25 min. S’arriba a la magnífica església romànica de Sant Romà, datada del segle XI. Juntament amb la de Folquer, integrava la demarcació parroquial de Folquer i Comiols, dependents de l'antic priorat de Montmagastre i més tard de la canònica, després arxiprestat, de Sant Pere d'Àger fins el 1873. La porta de l'església es pot obrir i accedir al seu interior, clar, net i totalment restaurat. Sobre l'altar hi ha un llibre de signatures. La panoràmica és captivadora, especialment al sud, amb una dilatada visió damunt la conca del Segre.

Cal continuar el camí encarant-se a la torre del castell, que es troba al centre del llogarret, passant pel costat oest de l’església (pas estret però segur). Hi ha les restes del castell amb una torre mestra circular de gran diàmetre, amb aparell petit, inclosa en un recinte d'angles roms envoltat per les cases, pràcticament ensorrades, que constituïen el poble. Datada del segle XI, devia ser entre dues i tres vegades més alta que en l’actualitat. Se segueix per l’estreta carena cap al nord, seguint un corriol, amb una visió espectacular sobre les dues barrancades que conformen la quilla del serrat. La carena es va eixamplant i es desemboca en un camí ample que porta al punt inicial de la sortida passant per la bifurcació ja coneguda situada al sud de l’estació fotovoltaica.

8,30 km (1.078 m) 2 h 15 min. Trencall d’accés a Comiols des de la carretera d'Artesa de Segre a Tremp. Final de la ruta.

Els búnquers de Comiols en el front del Pallars durant la guerra de 1936-1939
L'ofensiva d'Aragó llençada per Franco el març de 1938 va trencar el front controlat pel govern republicà. El mes d’abril, l'exèrcit rebel es va situar a l'entorn de Tremp després de conquerir Lleida i les centrals hidroelèctriques del Pallars que abastien la indústria de guerra catalana. Quedava establert, així, un front que havia de mantenir-se fins a les darreries de l'any i que enfrontà l’XI Cos d'exèrcit republicà amb la 63a Divisió feixista. Durant els mesos posteriors, els combats a la Conca Dellà foren molt intensos, especialment entre Isona i Sant Romà d'Abella. Va ser en el transcurs d’aquest episodi que es construïren els búnquers defensius que formen part de la visita.

Finalment, pels volts de Nadal del 1938, la línia Pallars-Noguera es va esfondrar conjuntament amb el front de l’Ebre. A finals de gener les tropes franquistes ocupaven Barcelona i la desfeta de Catalunya era imminent.

A la Conca de Tremp les baixes dels enfrontaments sobrepassaren les 8.000 persones, 2.000 a l'exèrcit rebel i 6.000 al republicà. Com a conseqüència dels intensos combats, l'escenari de la lluita va quedar devastat, la població fugida, els camps plens de trinxeres, ferralla, esteses de filferro, metralla, obusos i bombes sense esclatar. Nombroses cases i masies van resultar afectades o ensorrades del tot.
Més informació

[ES] Pueblo viejo de Comiols y bunkers del Frente del PallarsExcursión que visita el escenario de uno de los episodios de la guerra de 1936-1939 situado en frente del Pallars y los restos de un estratégico poblamiento de origen medieval, el pueblo viejo de Comiols, del que se conservan los restos de edificaciones, parte de la torre del castillo y la magnífica iglesia románica restaurada de Sant Romà. El pueblo de Comiols, con el núcleo principal abandonado y con población diseminada, se encuentra en el extremo septentrional del término de Artesa de Segre, en una loma elevada sobre la vertiente meridional de la sierra de Comiols.
Ruta no señalizada.
El punto de inicio de la excursión se encuentra en el km 28 de la carretera C-74 / L-1412b de Artesa de Segre a Tremp, un kilómetro y medio antes del puerto de Comiols. Hay que girar a la izquierda (si se va en dirección a Tremp) y estacionar el vehículo en la entrada de la pista de acceso a los caseríos de Comiols y a la estación fotovoltaica de Comiols.

0,00 km (1.078 m). Desvío de acceso a Comiols desde la carretera de Artesa de Segre en Tremp. Se camina hacia el sur por la pista ancha y bien formada. A los 150 metros, a mano derecha (O) medio escondido por los árboles, hay el monumento del Batlle dedicado a los habitantes de Comiols. Hay que ir siguiendo el camino de Cal Ribera, en suave descenso. A los 415 metros, a la izquierda del camino, está el primero de los bunkers que formaron parte de las defensas que el ejército republicano construyó en esta zona a partir de abril de 1938. Unos metros más adelante y, situado más cerca del camino, se encuentra un segundo bunker, este destruido.

0,85 km (1.055 m), 12 min. Bifurcación en el lado norte de la instalación fotovoltaica de Comiols. Un cartel indica el Poble Vell de Comiols hacia la izquierda. Hay que continuar, pero, por la derecha en dirección a Can Ribera. Muy pronto se encuentran dos nuevos bunkers; uno a la izquierda (E), al otro lado de la alambrada en medio de los paneles solares, el segundo 65 m más abajo, a la derecha, en el margen del campo que hay junto a los cubiertos de Cal Ribera .

Hay que seguir hacia la parte de atrás de Cal Ribera (1,25 km, 1.057 m), que quedará a mano izquierda (E), siguiendo la línea que marcan los márgenes de los campos. A medida que se avanza aparecerán entre la espesa vegetación que los rodea cuatro bunkers más.

2,06 km (1.017 m) 30 min. Último bunker de la serie de Comiols. Se atraviesa el campo baldío hacia el este, en subida; 50 m después se encuentra un camino que se toma hacia el N, dando marcha atrás. Se pasa junto a Can Torres, se gira a la derecha y se desemboca en el camino de Comiols (2,90 km, 1.055 m), que se toma hacia la derecha (S), en suave bajada. Poco a poco se levanta a la izquierda (E) el promontorio rocoso y alargado sobre el que se encuentra el pueblo abandonado de Comiols. En el punto km 4,55 (925 m) se es bajo el pueblo, en la vertiente oeste de la cresta: un sendero medio perdido permitiría subir directamente a Comiols, se propone seguir la pista que rodea totalmente el espolón y acceder de manera elegante al núcleo.

5,30 km (938 m) 1 h 25 min. Se llega a la magnífica iglesia románica de Sant Romà, datada del siglo XI. Junto con la de Folquer, integraba la demarcación parroquial de Folquer y Comiols, dependientes del antiguo priorato de Montmagastre y más tarde de la canónica, después arciprestazgo, de Sant Pere d’Àger hasta el 1873. La puerta de la iglesia se puede abrir y acceder a su interior, claro, limpio y totalmente restaurado. Sobre el altar hay un libro de firmas. La panorámica es cautivadora, especialmente hacia el sur, con una dilatada visión sobre la cuenca del Segre.

Hay que seguir el camino encarándose a la torre del castillo, que se encuentra en el centro de la aldea, pasando por el lado oeste de la iglesia (paso estrecho pero seguro). Hay los restos del castillo con una torre maestra circular de gran diámetro, con aparato pequeño, incluida en un recinto de ángulos romos rodeado por las casas, prácticamente derrumbadas, que constituían el pueblo. Datada del siglo XI, debía ser entre dos y tres veces más alta que en la actualidad. Se sigue por la estrecha cresta hacia el norte, siguiendo un sendero, con una visión espectacular sobre los dos barrancos que conforman la quilla de la sierra. La cresta se va ensanchando y se desemboca en un camino ancho que lleva al punto inicial de la salida pasando por la bifurcación ya conocida situada al sur de la estación fotovoltaica.

8,30 km (1.078 m) 2 h 15 min. Desvío de acceso a Comiols desde la carretera de Artesa de Segre a Tremp. Final de la ruta.

Los bunkers de Comiols en el frente del Pallars durante la Guerra de España 1936-1939
La ofensiva de Aragón lanzada por Franco en marzo de 1938 rompió el frente controlado por el gobierno republicano. El mes de abril, el ejército rebelde se situó en torno a Tremp tras conquistar Lleida y las centrales hidroeléctricas del Pallars que abastecían a la industria de guerra catalana. Quedaba establecido, así, un frente que debía mantenerse hasta finales del año y que enfrentó el XI Cuerpo de ejército republicano con la 63ª División fascista. Durante los meses posteriores, los combates en la Conca fueron muy intensos, especialmente entre Isona y Sant Romà d'Abella. Fue en el transcurso de este episodio que se construyeron los búnkeres defensivos que forman parte de la visita.

Finalmente, alrededor de la Navidad del 1938, la línea Pallars-Noguera se derrumbó conjuntamente con el frente del Ebro. A finales de enero las tropas franquistas ocupaban Barcelona y la derrota de Cataluña era inminente.

En la zona de Tremp las bajas de los enfrontamientos sobrepasaron las 8.000 personas, 2.000 en el ejército rebelde y 6.000 en el republicano. Como consecuencia de los intensos combates, el escenario de la lucha quedó devastado, la población huida, los campos llenos de trincheras, chatarra, tendidos de alambre, metralla, obuses y bombas sin estallar. Numerosas casas y masías resultaron afectadas o derrumbadas por completo.Más informaciónFont: Generalitat de Catalunya, 30/07/2018

Kommentarer

    You can or this trail