ELOGI SENSE NOM
Publicat en el Programa de la Festa Major de Centelles de l’any 1962
Homenatge a Josep Carner, poeta barceloní referent del grup d'estudiants de Vic
Posem que algú em pregunta com em plauria que fos un poble, si s’esqueia de triar-me’l, o bé si tant voleu, de fer-me’l. Ara us dibuixaré un esbós d’un que m’agradaria.
Seria, això sí, una vila. A mi, les viles m’encanten. No tenen l’ensopiment dels llogarets ni el traüt inhumà de les ciutats. Una vila, trobo que et ve a la mida. S’hi està bé. Podeu seguir-la d’un cal a l’altre, i en qualsevol extrem trobareu una cara coneguda que us donarà l’ocasió de somriure. Seria una vila de proporcions enraonades. Les campanes d’un sol campanar arribarien a tots els indrets i encara els vagaria de rebotre a la muntanya propera. El campanar, el posaria encimbellat, però que, tot i destacar-se de l’església, hi fes una geometria noble i compacta i vetllés les cases i la rodalia, no pas d’una guisa superba, sinó maternal. Els carrers, més o menys tortuosos, i entrellaçats, hi convergirien i , resseguint-los, podríeu llegir-ne els noms ( Jesús, Sant Josep, Santa Coloma...)com si diguéssiu una lletania. Posaria a l’ entrant de la vila, un portal, inútil, no hi fa res, de forma massissa, una mica de color de cendra i d’un or frustrat. Una esglesiola ungiria el vianant a l’arribada, i una altra, en un carrer de força trànsit, faria com si el persignés, i ell no se n’adonaria, amb una mà maternal. Els carrers més o menys tortuosos i entrellaçats, hi convergirien i resseguint-los, podríeu llegir-ne els noms (Jesús, Sant Josep, Santa Coloma...), com si diguéssiu una lletania. Posaria, a l’entrant de la vila, un portal, inútil, no hi fa res, de forma massissa, una mica de color de cendra i d’un or frustrat. Una esglesiola ungiria el vianant a l’arribada, i una altra, en un carrer de força trànsit, faria com si el persignés, i ell no se n’adonaria, amb una ma maternal.
Als carrers hi hauria cases velles, de llindes amb dates entretallades de dos segles enrere. Hi sentiríeu, ací i allà, als matins, olor de pa calent i un dolç abaltiment, només amb algun crit de mainada que esquerdes el silenci.
Els diumenges m’hi abelliria un mercat sorollós en una plaça voltada de casals una mica esbalandrat i un, si més no, fins i tot amb merlets petulants i anacrònics. La plaça quedaria retallada, mitja de sol i mitja d’ombra. S’hi vendrien taronges, al seu temps; atuells de terrissa i, sobretot en un període ritualment marcat pel calendari, un bolet saborós i preat, cercat amb afany. O, almenys, la fruita i la verdura del Vallès. Els pagesos dels voltants que s’hi arreplegarien parlarien un català molt pur. La gent, sortint de missa, com que el sol del diumenge és més clar, es cridarien somrient amb cognoms que evocarien valls recòndites de cap al Congost, o amb altres que serien escrits de segles als llibres polsosos de la rectoria.
En la tradició cristiana de la vila, hi posaria un ritu ancestral que ningú no sabés de què ve, potser d’origen pagà, però exorcitzat pel somrís de la santa Patrona. Llavors l’església, tota una setmana, faria olor de bosc. Això seria al cor de l’hivern, aquells dies que el sol fuig aviat, a la tarda, i veuríeu que a la banda de llevant encara hi dura, mentre al bac i a la vila ja hi hauria ombres morades i adormides. Perquè, al damunt mateix de la vila, al cantó de ponent, hi posaria una serra espadada, resseguida de turons amb noms sonors i pintorescos. Des d’allà dalt, veuríeu la vila com la deu veure un ocell, i a l’altra banda, per mica clar que fos el dia, albiraríeu Montserrat, i us semblaria, com passa en qualsevol muntanya catalana, que no pot ser que no vegeu el mar i que, posant-vos de puntetes, almenys heu de veure la blancor d’una vela.
Envoltaria la vila de petits camps dibuixats i acolorits, a l’estiu, amb blats d’un or rovellat i, a la primavera, amb verds tendríssims. Una resta de via romana marcada de quatre pins donaria a un tros de paisatge un prestigi de minúscula via Àpia. Voldria que als encontorns hi hagués gorgs i fondalades frescals i masies amb noms de cançó popular. No gaire lluny, la silueta romàntica d’un castell, com treta d’un llibre de rondalles.
Em faria l’estada, a la vila, en un racó, potser en una placeta quieta amb tres arbres neulits. Des dallí, sentiria les sardanes, els diumenges d’estiu, e a les vetlles d’hivern hi llegiria un llibre insigne, entre un silenci dens, travessat, de vegades, de pluja o de campanes. Obriria els finestrons, al matí, i veuria el Montseny verd i blavós, a voltes amb neu que si arriba o no a la plana.
A aquesta vila, quan la tindria feta, li posaria un nom. No cal; prou que el lector sabrà posar-l’hi.
Nota de l’autor.
Aquest article , escrit l’any 1962, a petició de l’Ajuntament de Centelles, vol ser una descripció de la vila, dels seus entorns, dels seus costums. Em vaig servir d’un recurs literari pel qual simulava que la població descrita era producte de la meva imaginació i explicava com seria aquella en què em plauria de viure. Al final invita al lector, que , naturalment, ja la tenia identificada, a posar-li nom.
Força temps després d’haver escrit aquest article, em va caure a les mans un text de Josep Carner que utilitzava la mateixa ficció per a presentar la ciutat de Girona. Jo havia llegit, molts anys abans, aquell article i l’havia oblidat, però em devia quedar gravat en la memòria subconscient, que em va trair. Havia pensat reeditar-lo, suprimit, però, el plagi inconscient. Finalment m’ha sembla preferible de deixar-lo com un sincer homenatge a l’admirat Josep Carner.
Passeu al punt número 10: El Portal
Kommentarer