Tid  5 timer 32 minutter

Koordinater 1858

Uploadet 25. maj 2017

Optaget februar 2016

 • Bedømmelse

   
 • Information

   
 • Let at følge

   
 • Landskab

   
-
-
1.827 m
868 m
0
2,6
5,3
10,5 km

Vist 633 gange, downloadet 10 gange

tæt på Ágios Nikólaos, Epirus (Greece)

Κοκκινόλακκος 1796μ, Αγιος Νικόλαος-Κορυφή-Άγιος Νικόλαος

(For English text please scroll down).

Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Κοκκινόλακκου από το χωριό Αγ.Νικόλαος. Πρόκειται για διαδρομή με σχετικά μικρό ανάπτυγμα, που στοχεύει στην κορυφή, και διαπραγματεύεται την Ν-ΝΑ πλευρά του Βουνού. Η διαδρομή παρ' ότι πραγματοποιήθηκε στα μέσα του χειμώνα, ο φτωχός από άποψη χιονοκάλυψης χειμώνας του 2016, κράτησε το βουνό 'στεγνο'. Η διαδρομή δεν φέρει σηματοδότηση αλλά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην εύρεση πορείας, ενώ εύκολα συγχωρεί λάθη, καθ' ότι συχνά υπάρχουν περισσότερες της μιας επιλογές για την ίδια κατεύθυνση. Στο μεγαλύτερο τμήμα της, ακολουθεί εναλλασσόμενα δίκτυα χωματοδρόμων και κτηνοτροφικών μονοπατιών μέχρι το χαρακτηριστικό Σέλλωμα στα 1430μ., υψόμετρο. Η τελική προσέγγιση της κορυφής πραγματοποιείται από ράχη έντονης κλίσης αλλά χωρίς έκθεση.
Το βουνό συναντάται και με αναφορές ονομασίών Νεγκόζης, Φρούσια.

10,5 χλμ/ + 970μ θετικής υψομετρικής

Περιγραφή:

Ξεκινάμε από την πλατεία του χωριού ( 830μ ), όπου καταλήγει ο ασφαλτόδρομος και βρίσκεται καφενείο. Επιλέγουμε την βόρεια διακλάδωση του δρόμου και τον ακολουθούμε για 1 χλμ, και ενώ συνεχίζουμε επ' αυτού για λίγα μέτρα σε Δυτική κατεύθυνση, επιλέγουμε την δεξιά ανηφορική διακλάδωση ( Β ) ( waypoint : Dirt Rd Crossroad ).

Τον ακολουθούμε και μετά από δύο στροφές, σε υψόμετρο 985μ., επιλέγουμε τρακτερόδρομο προς τα Δ, που σύντομα καταλήγει σε πηγή νερού ( waypoint : Water 1010m. ).

Συνεχίζουμε προς τα δυτικά σε μονοπάτι και ανηφορίζουμε ξανά βόρεια για να συναντήσουμε και πάλι χωματόδρομο σε υψόμετρο 1075μ. Ο χωματόδρομος αυτός προκλητικά προσεγγίζει την κορυφογραμμή του βουνού, εξυπηρετώντας μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. Δυστυχώς έχει αλλοιώσει την κατά τα άλλα εντυπωσιακή εικόνα της νότιας πλευράς του βουνού. Ο δρόμος αρχικά στρέφεται Ανατολικά και στην συνέχεια Βόρεια, ενώ διασχίζει όμορφο δάσος κωνοφόρων. Σε υψόμετρο 1230μ. φτάνει σε ρεματιά και είτε ακολουθώντας τις τραβέρσες του δρόμου, είτε επιλέγοντας τα πιο σύντομα κτηνοτροφικά μονοπάτια, φτάνουμε σε υψόμετρο 1330μ οπότε και τον εγκαταλείπουμε.

Διασχίζουμε όμορφη πλαγιά με χορτάρι και μοναχικό δένδρο ( waypoint: Lonely Tree ), και σύντομα φτάνουμε στο σέλωμα της Ν Ράχης ( waypoint: Saddle 1425m. ). Στο σημείο αυτό για πρώτη φορά αποκτούμε θέα προς τα Δυτικά. Μπροστά μας ορθώνονται τα χαρακτηριστικά και εντυπωσιακά Στεφάνια του Κοκκινόλακκου, με το χαρακτηριστικό κόκκινου χρώματος πέτρωμα.

Ανεβαίνουμε την ράχη ( που αποτελεί ουσιαστικά ώμο της κύριας κορυφής προς τα νότια )( waypoint: South Shoulder ), και περνώντας δίπλα από εγκαταλειμμένη πλινθόκτιστη στάνη, η κλίση αυξάνεται. Το πεδίο παραμένει βατό, και τεμνίζοντας κάθετα τον δρόμο για δύο φορές, γρήγορα κερδίζουμε ύψος μέχρι την κορυφή ( waypoint: Kokkinolakkos Summit 1796m ).

Η πλατιά και επίπεδη κορυφή, προσφέρει όμορφη θέα, ενώ εύκολα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το περίγραμμα του στεφανιού του βουνού, που σχηματίζει τεράστιο πέταλο περιμετρικά κοιλάδας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το άνοιγμα προς τα ανατολικά, όπου και ο Ασπροπόταμος. Στην κορυφή βρίσκεται και θρυμματισμένος υψομετρικός στύλος της ΓΥΣ.

Η επιστροφή πραγματοποιείται ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την ίδια χάραξη. Στην καταγεγραμμένη διαδρομή πάντως, παρουσιάζονται ορισμένες αποκλίσεις κατά σημεία, που αποτελούν παραλλαγές, με στόχο την πιο σύντομη κατάβαση. Καθ΄ ότι όμως έχουν πιο απότομη κλίση, δεν συνίστανται να ακολουθηθούν κατά την φάση της ανάβασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κόψιμο σε υψόμετρο 1150μ ( waypoint: Shortcut 1100m. ), που καταλήγει στον χωματόδρομο που ενώνει τα χωριά Άγιος Νικόλαος - Πηγές, και βρίσκεται επάνω ακριβώς από την πλατιά ρεματιά με εκτεταμένη κατολίσθηση.

Γρηγόρης Τζομάκας

Kokkinolakkos 1796m. Ag.Nikolaos village-Summit

A route to the highest peak of Kokkinolakkos Mt 1796m. The route is not particularly long, and ascends the S-SE side of the mountain. There are no markings but navigation is fairly easy, following a network of dirt roads and shepherd trails. From the saddle at 1430m elevation, we follow the relatively steep south shoulder up to the summit. For further information, please refer to the text on each waypoint.

Total Distance: 10,5 km
Elevation gain: + 970m
Waypoint

Agios Nikolaos

Άγιος Νικόλαος, πλατεία. Agios Nikolaos villagε, square. The tarmac road leads here.
Kryds

Dirt Rd Crossroad

O δρόμος συνεχίζει προς Παλαιομηλιά, εμείς επιλέγουμε την δεξιά ανηφορική απόληξη, με Β κατεύθυνση. Τhis dirt rd continues to another village, turn right heading N to a lesser dirt road. At 39.28511N, 21.38960E
top

Kokkinolakkos Summit 1796m

Η ψηλότερη κορυφή του Κοκκινόλακκου με υψόμετρο 1796μ. Η κορυφή είναι πλατιά και κατά το συνήθες έχει όμορφη θέα. Highest Peak of Kokkinolakkos Mt, at 1796m elevation. The horseshoe outline of the ridgeline of the mountain is visible.
træ

Lonely Tree in gentle slope

Ενα χαρακτηριστικό δένδρο που στέκει μοναχικά στο κέντρο ομαλής πλαγιάς. Ομορφο τοπίο. A lonely tree situaded in the middle of a grass prairie. Nice landscape.
Waypoint

Saddle 1425m

Το Σέλωμα του νότιου ώμου της κορυφής σε υψόμετρο 1425μ. Πρώτη επαφή με την θέα προς τα Δυτικά αλλά και την νότια πλευρά των Στεφανιών του Κοκκινόλακου. Εντυπωσιακή εικόνα, που δυστυχώς διαταράσσει ο προκλητικός χωματόδρομος που στοχεύει στην κορυφογραμμή του βουνού. This Saddle is located on the south butress of the main summit. First eye on the view to the West, also to the whole South face of the Mountain with charecteristic rusty coloured formations.
Kryds

Shortcut 1100m

Ακoλουθώντας μονοπάτι μέσα από συστάδες πουρναριών αποφεύγουμε την συνέχεια επί του δρόμου. Η κλίση είναι αρκετή και συνίσταται μόνο κατά το κατέβασμα. Following a trail, we can shortcut to the road. The inclination is steep, so it is advised to be followed only while descending.
Kryds

Shortcut 1350m

Ακολουθώντας κτηνοτροφικό μονοπάτι αποφευγουμε την περίμετρο του δρόμου. Shortcut following a shepherd trail.
Waypoint

South Shoulder

Νότιος ώμος της κορυφής. Τον ακολουθούμε με έντονη κλίση χωρίς έκθεση. Διασχίζουμε κάθετα τον χωματόδρομο δυο φορές. South shoulder of Kokkinolakkos. Follow it crossing the dirt road twice. The inclination is steep but walkable.
Waypoint

Water 1010m.

At 39.28722N, 21.38839E

1 kommentarer

 • Foto af RawVerse

  RawVerse 04-09-2019

  Φοβερό βουνό, εντελώς άγνωστο, και απίστευτη περιοχή γενικότερα...
  Δυστυχώς ο Κοκκινόλακος θα γεμίσει ανεμογεννήτριες, όπως και όλη η Πίνδος

Du kan eller denne rute