Download

Afstand

2,02 km

Positiv højdeforskel

57 m

Sværhedsgrad

Let

Negativ højdeforskel

57 m

Max Højde

538 m

Trailrank

32

Min Højde

478 m

Rutetype

Løkke

Tid

40 minutter

Koordinater

186

Uploadet

2. januar 2017

Optaget

december 2016

Live Tracking

Del din placering med venner og familie under en aktivitet.

Køb Wikiloc Premium Opgrader for at fjerne reklamer
Live Tracking Live Tracking
Vær den første til at klappe
Del
-
-
538 m
478 m
2,02 km

Vist 1159 gange, downloadet 6 gange

tæt på Centelles, Catalunya (España)

El nucli antic de Centelles conserva les traces de la vila emmurallada que fou, a partir del segle XIV, la capital política i econòmica de la baronia i després comtat de Centelles. L'empremta d'aquell període es conserva tant en la forma urbana com en els carrers principals que creuaven la vila, els edificis més emblemàtics, els detalls decoratius de portals i façanes, etc.

Per fer la ruta es pot partir del centre de la vila, començant per l'església i la sagrera de Santa Coloma, es pot veure on hi havia la Cort del batlle (plaça Vella), visitar el carrer dels Estrangers, el de l'Hospital, de Sant Antoni i anar cap la plaça Major on hi ha: el Palau comtal, ca l'Esparter (on hi havia la residencia d'un germà del baró Lluís I), can Sors on hi havia la notaria de la vila de Centelles, la casa Carreras-Artau (Can Domingo) on hi havia hagut una casa d'un altre germà del baró. Després ja es pot seguir cap al carrer del Socós on hi ha la capella que dóna nom al carrer (Mare de Déu dels Socors).

També es poden visitar els safareigs del Serrat, el portal nou de la vila (únic que resta en peu). La capella de Jesús, el carrer de Jesús i el de Collsuspina.
Waypoint

Esglèsia i Sagrera

 • Foto af Esglèsia i Sagrera
Documentat l’any 898, el temple original fou substituït entorn del 1100 per un edifici romànic que, al seu torn, fou substituït per l’església actual dels anys 1704-1711. Aquesta va integrar la capella de Sant Pere, abans separada de l’església principal, que passà a ser l’actual Capella Fonda o dels Dolors. L’església romànica centrava la sagrera, espai de 30 passes entorn del temple on hi havia el cementiri, la rectoria i els magatzems parroquials. Amb el temps, la sagrera esdevingué un veïnat de cases que va configurar el primerenc nucli urbà de Centelles. Els testimonis arquitectònics més antics del nucli es troben a la plaça Vella.
Waypoint

Carrer Estrangers

 • Foto af Carrer Estrangers
 • Foto af Carrer Estrangers
Un dels primers carrers a la zona de creixement de la sagrera. Centelles va rebre durant el segle XVI i bona part del XVII nombrosos immigrants procedents de la Gasconya, Auvèrnia o Llenguadoc, refugiats de les guerres de religió o a la recerca de feina. Molts d’ells eeren gent d’ofici: picapedrers, paraires, barbers, etc. El nom del carrer dels Estrangers recorda aquest aspecte de la història local.
Waypoint

Carrer hospital

 • Foto af Carrer hospital
Un altre dels primers carrers de la vila. El primitiu edifici de l’hospital per a pobres i malalts de Centelles, fundat el segle XVII, es trobava a prop de la capella de Jesús. A principis del segle XVIII, però, se’n va construir un altre a la vora de l’església parroquial, dins del recinte emmurallat, al carrer aleshores dit del Bonaire. El nou edifici, dotat de capella i convent, es documenta l’any 1707.
Waypoint

Plaça Vella

 • Foto af Plaça Vella
CORT DEL BATLLE DE CENTELLES El batlle era el delegat del senyor en afers patrimonials i jurisdiccionals. La primera casa coneguda de la batllia es trobava a la sagrera, al mateix lloc o al costat de l’actual carnisseria de la plaça Vella. Els edictes, bans i sentències emesos per la batllia es penjaven en uns pilars situats davant de l’edifici original, on els podia veure tothom que anava a l’església de Santa Coloma cap al Palau dels Comtes o els camins que travessen la vila.
Waypoint

Plaça Major

 • Foto af Plaça Major
CASA CARRERAS – ARTAU, O CAN DOMINGO En aquest mateix emplaçament sembla que hi hagué a partir de 1542 la residència d’Enric, germà del baró Lluís I de Centelles. A partir d’aquest edifici es va urbanitzar el carrer Socós, seguint el camí ral de Vic cap al sud. L’edifici actual és el resultat de reformes dels anys 1895 i 1915 (incloent el trasllat de fragments d’un edifici de l’Avinguda Meridiana de Barcelona).
Waypoint

Safareig del Serrat

 • Foto af Safareig del Serrat
Safareig comunitari. Històricament i fins a la generalització de l’aigua corrent a les cases particulars, els safareigs van ser llocs molt importants, tant per la funció per a la qual foren creats com pels vincles que s’hi establien. Per a les dones, sobretot, van ser espais de sociabilitat.
Waypoint

Carrer i Capella del Socós

 • Foto af Carrer i Capella del Socós
El carrer Socós va ser urbanitzat a mitjan segle XVI seguint el camí principal que creuava la vila de Centelles i articulava tot el territori del comtat. El veïnat dels Socors o Socós, que rebia el nom de la capella construïda al capdavall del carrer, prop del Portal d’Amunt o de Sant Martí, ja es documenta el 1550. La Capella dels Socors o Socós està situada al costat del Portal d’Amunt o de Sant Martí i del camí que estructurava tot el comtat de Centelles i data del primer terç del segle XVI. És un edifici de factura barroca amb elements neoclàssics i presenta sobre el portal un petit escut dels Carrós. La primera referència escrita és de l’any 1548 i, poc després, el temple del Socós ja centrava el veïnat del mateix nom.
Waypoint

Centre d'art el Marçó vell

 • Foto af Centre d'art el Marçó vell
Waypoint

Carrer Collsuspina

 • Foto af Carrer Collsuspina
Carrer que rep el nom del camí que menava de Centelles a Collsuspina, on connectava amb el camí ral de Vic a Manresa. Les cases, principalment dels segles XVIII i XIX, han respectat l’amplada de l’antiga via, fet que dóna a aquest indret del nucli antic de Centelles un encant especial.
Waypoint

Carrer Jesús

 • Foto af Carrer Jesús
Tram del camí que estructurava el comtat de Centelles i entrava a la vila pel Portal Nou, el carrer Jesús es va urbanitzar durant el segle XVIII, tot i que hi havia alguna casa aïllada des de finals del sis-cents. Avui destaquen Ca l’Aguilar, abans Can Corriol o Principal de Can Corriol, edifici noucentista que domina la part superior del carrer Anselm Clavé, i una sèrie de cases d’arquitectura popular del segle XVIII tot al llarg del mateix carrer Jesús.
Waypoint

Muralla de la Cira

 • Foto af Muralla de la Cira
Com a resultat de les obres de fortificació i urbanització impulsades per Lluís I i Guillem Ramon II, a mitjan segle XVI la vila de Santa Coloma estava rodejada per un cinturó emmurallat format per portals fortificats, murs i els darreres de les cases allà on hi havia edificacions. El sector de la Cira, a l’alçada del passeig de Centelles, ofereix la millor perspectiva de la forma del perímetre emmurallat.
Waypoint

El Portal nou

 • Foto af El Portal nou
Tot i que té els seus antecedents en el projecte de fortificació de la sagrera de Gilabert VII (any 1412), finalment no realitzat, el Portal Nou es documenta l’any 1572 i segurament data de les remodelacions urbanes fetes per Lluís I i el seu fill Guillem Ramon II a mitjan segle XVI. Lloc de reunió del consell municipal del comtat de Centelles fins a mitjan segle XIX, el Portal Nou ha estat objecte de successives restauracions que, tanmateix, han respectat els trets originals. És bé cultural d’interès nacional.
Waypoint

Carrer Nou

 • Foto af Carrer Nou

Kommentarer

  Du kan eller denne rute