Vær den første til at klappe
Vist 3015 gange, downloadet 43 gange
tæt på Centelles, Catalunya (España)
Aquest camí fluvial surt de prop del Cementiri municipal i baixa per seguir la riera de la Cira fins a trobar el riu Congost, prop de l'antic escorxador. En aquest punt ens podem desviar per anar a buscar un espai arranjat darrere la pelleria de la Doma o seguir fins on es creuen els camins fins a sortir a l'avinguda d’Ildefons Cerdà on cal pujar per anar cap a la capella de Sant Antoni a buscar la ruta cap al Rossell, la carretera de Sant Pau, i el molí de la Llavina. Es pot tornar pel mateix camí, pel polígon industrial o seguir la ruta dels molins fins al centre de la vila. Es tracta d'un recorregut on es pot conèixer bé la flora i la fauna locals ja que les actuacions fetes a l'indret han restaurat la vegetació autòctona traient les plantes invasores que malmetien l'ecosistema.
La ruta està senyalitzada amb cartells direccionals, té 3,5 km i és de dificultat baixa.
Waypoint
Estabanell i Pahisa
Nau industrial de l’Estabanell: Exemple d’arquitectura industrial que destaca per la cura en l’execució de les solucions constructives, dins els cànons del modernisme i eclecticisme tardans. Les obertures i els ornaments, sobretot, presenten una gran coherència i estètica visual. ES troba al costat oriental del nucli urbà, entre el riu Congost i l’Avinguda de la Unió Europea.
Waypoint
Av. Ildefons Cerdà
Waypoint
Capella Sant Antoni
A la rodalia de l’emplaçament original de Sant Antoni, al camí ral de Barcelona a Vic, hi havia, des de l’Edat Mitjana, molins que aprofitaven l’aigua del riu Congost per funcionar. Dos d’ells (el molí de l’Erm, de Baix o Nou; i el de Dalt, del Fortuny o Molí Vell) estaven vinculats a Sant Antoni. El 1539, Benet Sagrer, moliner i propietari de l’hospital de les Codines, va tenir un plet amb l’amo del mas Fortuny perquè aquest li prenia l’aigua de la resclosa per regar. El 1550, el mas Sagrer i els dos molins passaren als Canes. Més informació: http://www.centelles.cat/noticies16/capella-sant-antoni.pdf
Waypoint
Camí Sant Pau-Depuradora
El mas Rossell es documenta en el testament de la comtessa Engúncia d’Osona de l’any 1038 i llavors va apareixent regularment en la documentació medieval i moderna de Centelles. El nom de la casa prové de les terres argiloses acumulades a la part baia del torrent de la Llavina, emplaçament privilegiat de molins. El molí del Rossell, tanmateix, fa servir l’aigua del riu Congost, desviada per una resclosa i conduïda fina a una bassa de grans dimensions.
Waypoint
Molí de la Llavina
És un dels molins medievals més ben conservats de la comarca d’Osona i de Catalunya. Els dos molins, un de fariner i un altre de draper, articulen el conjunt d’edificacions i les infraestructures hidràuliques, que inclouen la totalitat del molí fariner (edificis, basses, mecanismes) i la bassa del molí draper. El mas es documenta al segle XI i es considera que els Llavina se’n van fer càrrec cap al 1400. Actualment el molí es pot visitar i s’hi poden degustar formatges artesanals, prèvia cita.
Més informació http://www.molidelallavina.com
Kommentarer