dcve

Koordinater 312

Uploadet 2. juni 2019

Optaget juni 2019

-
-
26 m
-6 m
0
4,7
9,3
18,66 km

Vist 22 gange, downloadet 0 gange

tæt på Uffelte, Drenthe (Nederland)

Start: Bushalte Dorpsstraat Uffelte Eind: Bushalte Schultestraat Hoogersmilde

Langs De Hoofdvaart

De tram die tussen Uffelte en Smilde liep liep natuurlijk langs de Drentse Hoofdvaart en je verwacht dat dat geen pretje is. Het goede nieuws is dat er mooie alternatieven zijn en dat het langs die vaart wel meevalt omdat aan de oostzijde het rustig lopen is.
Die vaart is eigenlijk al best oud en voor de Willemsvaarten, zeg maar. Eerst liep hier al de Smildervaart uit het begin van de 17de eeuw en in 1767 werd begonnen met deze vaart. Allemaal natuurlijk om het veen weg te krijgen. Zelfs Leeghwater heeft zich met de verbetering van het kanaal bemoeit.
Met zijn vele sluiswerken en sluiseilanden is het best een schilderachtgkanaal gebleven, waar de pleziervaart nog steeds gebruik van maakt. De bruggen worden bediend door (meestal) mannen in gele hesjes die met de auto van brug naar sluis sjezen om de bootjes door te laten.
Veel brugwachterswoningen en sluiswachterwoningen zijn omgekat tot restaurant of gewoon tot woonhuis.
We starten in Uffelte en steken gelijk door naar de Oude Vaart (die Smildervaart dus). Er langs lopen onverharde paden (voor het jagen destijds). We komen weer uit bij de Hoofdvaart en doen Dieverbrug aan. Het was hier een drukte van belang vanwege een of andere jaarmarkt en vanwege het feit dat Diever, dat iets verderop ligt, een toeristisch dorp is. Het is een echt brinkdorp en er zijn hunnebedden. Ik kom ze overigens weinig tegen, maar dat komt nog wel.
We gaan ten westen van de vaart lopen en komen door mooi coulisselandschap langs landgoed ’t Wildrijck, dat een vakantieoord blijkt te zien. Zolang je er niet naar binnengaat is het een mooi pad dat er langsloopt.
We komen opnieuw aan de vaart bij de Geeuwenbrug en ik besluit langs het oostpad te gaan. Aan de overkant loopt de N371, maar hier is het rustig.
De Hoofdvaart wordt voor een groot gedeelte geflankeerd door het lintdorp Smilde, waarbij Hoogersmilde het zuidelijke oudste dorp is. Het opvallende bouwwerk is natuurlijk het hoogste gebouw van Drenthe en zelfs Noord Nederland (302m): De TV toren Smilde. Het is ding is destijds samen met die van Lopik in de fik gevlogen (juli 2011) vanwege kortsluiting en overbelasting. Gelukkig doet ie het weer, al lag het wel ruim een jaar plat.
Tv gaat tegenwoordig via de kabel en de toren heet tegenwoordig CJ2 datatoren, waarbij een oerwoud van databeheerders zorgdragen voor de grond, toren en de apparatuur. De hoofdrolspelers zijn Alticom en KPN.

Vis mere external

Bus stop

001 Halte Uffelte

Bro

002 Oude Vaart

Flod

003 Van De Sluisweg

Flod

004 Oude Vaart

Gewoon een mooi pad
Vandfald

005 Boerenmade en Oude Vaart

Picnic

006 Bennemade

Kryds

007 Honingvlaken

træ

008 Koeweiden

Flod

009 Van Holthesvaartje

Information

010 De Stouwe

Bro

011 Dieversluis

Het sluizenkmpplex
Provisioning

012 De Sluiswachter

Voor chique koffie
Park

013 Wildrijck bij Diever

Vakantiepark met mooie laan ernaast
foto

014 Oude Groningerweg

Bro

015 Venesluis Tolweg Geeuwenbrug

Vandfald

016 Venesluis

Je kunt hier NIET oversteken maar het is wel een mooi complex
Flod

017 Drentse Hoofdvaart

Information

018 PR Roelsemaweg met kunstwerk

Building of interest

019 TV toren Smilde

Building of interest

020 TV toren met Beilervaart

Bro

021 Brug Hoogersmilde

Bus stop

022 N371

Kommentarer

    Du kan eller denne rute