dcve

Koordinater 888

Uploadet 25. oktober 2016

Optaget oktober 2016

 • Bedømmelse

   
 • Information

   
 • Let at følge

   
 • Landskab

   
-
-
25 m
-14 m
0
5,4
11
21,6 km

Vist 938 gange, downloadet 8 gange

tæt på Bussum, Noord-Holland (Nederland)

Begin: NS Station Bussum Eind: Bushalte Stammerkamp aan de S114 (Diemen)

Langs Vestingen en Vaarten

De Gooische Stoomtram had ook een aftakkinkje naar Bussum en naar Muiderberg. Allemaal ten faveure van de ontsluiting en dagjesmensen voor het IJsselmeer.
Het spoor liep daarna dwars door Naarden en langs de trekvaarten, die vroeger met de Vecht de passagiersverbindingen vormden met Amsterdam en Utrecht.
We starten in station Naarden Bussum waar we een prachtig station aantreffen uit 1927 (Kubisch Expressionisme).
Vanaf hier lopen we richting de Vesting. Een prachtig bewaard monument waarvan de vestingwerken door de eeuwen zijn gebouwd. Het meeste was wel rond 1684, waarna ook nog in 1815 veel ondergrondse bunkers zijn gebouwd. De vesting bestaat uit een dubbele gracht met zes bastions en ravelijnen in een mooie stervorm. Daar omheen weer nieuwe wallen. En belangrijk je kunt er mooi lopen. In het stadje zelf de grote St Vituskerk en het oude stadhuis.
We lopen naar het noordwesten en wandelen naar het Naarderbos, dat een enorm golfterrein is, waar je doorheen kunt lopen (gelukkig maar). We passeren de A9 en komen in Muiderberg. Het viel ons op, dat de hoogspanningsdraden hier, zonder verklaarbare reden naar beneden gingen over zo’n 500 meter. De bewoners wisten het ons niet te vertellen, waarom. Het blijkt dat de draden een forse hindernis vormen voor de vogels uit het IJsselmeer. Ze zijn dus gezakt!
We lopen naar Muiderberg, waar de tram eindigde op de Brink. We vinden hier ook het Rechthuis (nu Hotel), waar de gevangenen wachtten op hun berechting in Naarden. We vinden hier nog allerlei zaken die aan de tram herinneren (http://www.hotelhetrechthuis.nl/hotel/historie/).
We nu naar Muiden langs de trekvaart, waarvan het noordelijke pad er niet meer is. Dus vanaf de Hakkelaarbrug de Zuidpolderweg (fietspad) nemen. Bijzonder is het enorme spoorviaduct, dat over de A1 is gelegd. Het was een forse operatie om het ding op de juiste plek te rollen (aug 2016).
Langs de trekvaart lopen we naar Muiden met zijn prachtige Muiderslot en opnieuw veel verdediginswerken. We zitten dan ook in de stelling van Amsterdam. We komen langs het Muizenfort. Het dateert van 1874 en moest de trekvaart verdedigen.
We lopen dwars door Muiden over de beruchte Vechtsluizen naar de Westzeedijk langs het Muiderslot en de Westbatterij, dat op zich ook al een kasteel is.
Het Muiderslot is Middeleeuws en heeft beroemde bewoners gehad: Floris V (hier ergens vermoord), de Oranjes en PC Hooft, die er zo nu en dan zijn vriendjes liet overnachten (Vondel, Huijgens, Tesselchade), de Muiderkring dus.
Een prachtig pad loopt nu langs het IJsselmeer naar de Maxisweg, waar het zo’n beetje het meeste asfalt van Nederland ligt. De A1 perst zich met treinen en wegen over het Amsterdam Rijnkanaal, terwijl een operatie bezig is om de A1 wat zuidelijker te leggen in de Bloemendalepolder.
Ondanks het asfalt, kunnen we een beetje genieten van de nieuwe kunstwerken en het groene Diemen: Over Diemen (land), Eerste, Tweede en Midden Diemen (meren) en het Penbos wat eindigt bij een batterij van de Stelling van Amsterdam en de bushalte.

Vis mere external

Togstation

001 Station Bussum

Een mooi kubisch expressionistisch gebouw!
Træ

002 Stadhouder Willem II laan naar de vesting

Monument

003 Stadhuis en Vituskerk in Naarden (Vesting)

Lake

004 Nieuwe Haven en de vestingwallen

Park

004x Golfbaan Naarderbos

Kryds

005 Muiderberg IJsselmeerweg

Lake

006 Waterkeringpad Muiderberg

Monument

007 Muziektent op de Brink in Muiderberg

Dit was het eindpunt van de tram
Monument

008 Rechthuis en voormalige tramhalte

Bro

009 Hakkelaarsbrug en nieuwe spoorviaduct

Flod

010 Vanaf de Hakkelaarsbrug: Naardertrekvaart

Flod

011 Naarder Trekvaart: De Wegman

Monument

012 Bunker uit 1931 aan de Zuidpolderweg en Muiderslot

Bro

013 Muizenfort en sluis over de Vecht

Borg

014 Muiderslot aan de Westzeedijk

Borg

015 Westbatterij uit 1852

Lake

016 In de verte Pampus vanaf hetWaterkeringpad

Waypoint

017 Diemerzeedijk

Informationspunkt

018 Maxis complex

Bro

019 Muiderbrug van de A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal

Bro

020 Uyllanderbrug

Met aan de overkant nu (okt 2016) een enorme puinhoop voor de infra
Kryds

021 A1 viaduct bij de Overdiemerweg

Lake

022 Tussendiem

Informationspunkt

023 Penbos Diemen met Batterij resten

2 kommentarer

 • Foto af rolandbreedveld

  rolandbreedveld 18-05-2020

  Jeg har fulgt denne rute  verificeres  Vis mere

  Mooie route, ook prima te doen met de MTB

 • Foto af Aart Jan

  Aart Jan 05-12-2020

  Jeg har fulgt denne rute  Vis mere

  Erg leuke wandeling, met name natuurlijk ook door het thema. Ik ken de omgeving wel maar kwam toch nog nog wat plekjes en verscholen paden tegen onderweg die ik nog niet kende. De track was prima te volgen. Dankjewel.

Du kan eller denne rute