Koordinater 430

Uploadet 22. februar 2019

Optaget februar 2019

-
-
20 m
-15 m
0
4,7
9,4
18,76 km

Vist 102 gange, downloadet 0 gange

tæt på Tienhoven, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: Bushalte Langesteinseweg Tienhoven (ZH-Ut) Eind: Treinstation Arkel

01b Grenscorrecties

Liep bij mijn allereerste provinciegrenswandeling de nieuwe grens al door Vianen, tegenwoordig is het nog gekker: De hele Vijfhereenlanden is tegenwoordig Utrecht. Reden voor een wandeling om die grenscorrectie na te lopen.
Eigenlijk loopt de grens helemaal niet door die Vijfherenlanden, maar door het oosten van de Alblasserwaard, en dat komt omdat Ameide ook naar de provincie Utrecht is gegaan, terwijl heel de gemeente Zederik (incl. Ameide) daar helemaal geen zin aan had. Kortom, historisch gezien is wordt het steeds meer een chaos.
Maar niet getreurd, de wandeling over de nieuwe grenzen loont de moeite.
We starten in het superkleine dorpje Tienhoven (pas op, daar heb je er veel van), waar je om de kerk heen moet draaien om de startplaats aan de Langesteinseweg te kunnen bereiken.
We lopen zuidwaarts en passeren de Tiendweg van Langerak naar Tienhoven om even later over de prachtige Noordeloosekade naar Noordeloos te lopen. We passeren daarbij de Stijve Molen, die op een prachtig stukje natuurgebied staat. We lopen er gewoon even in en genieten van het riet en het water. Noordeloos is overigens Zuid-Holland, waar Maarten Schakel destijds de jongste burgmeester van Nederland was. Hij was naast de verzetsheld ook lang lid van de 2de kamer voor de ARP.
We lopen naar Meerkerk, dat nu dus Utrecht is. Het is een typisch kerkdorp, waar de betonnen watertoren het landschap “opsiert”.
In Meerkerk steken we de brug bij het Merwedekanaal over. Dit kanaal verbindt de Lek met de Merwede en bestaat uit stukjes oude rivier die hier vroeger toch al liepen. Een voorbeeld is de Zederik (bij Lexmond en Vianen) en de Keulse Vaart. Het heet nu allemaal Merwedekanaal. Overigens hebben we er nauwelijks schepen zien varen.
We lopen het kanaal helemaal uit tot aan Arkel. Vanaf hier loop de Utrechtse grens langs de Linge richting Leerdam, waar deze aansluit bij de Diefdijk. De min of meer oude grens tussen Utrecht en Gelderland, maar eigenlijk de echte oude grens tussen Gelderland en de Hollanden.
Kryds

001 Langesteinseweg

De Langesteinseweg wordt met Tiendwegen doorkruist
Kryds

002 Noordeloosekade bij de Melkweg

Wildlife sighting

003 Noordeloosekade

We troffen hier veel hazen
Flod

004 Noordeloosekade met Kleine Vliet

Veel sloten dus
Bro

005 Noordeloose kast

Building of interest

006 De Stijve Molen

panorama

007 Noordseweg

Picnic

008 Het Jachthuis

Is maar een landgoedje met Picnic paal
Kryds

009 Kruising met de A27

Met zicht op de Meerkerkse watertoren
Building of interest

010 Watertoren Meerkerk

Provisioning

011 Dorpsplein Meerkerk

Building of interest

012 Bonkmolen aan het Mersedekanaal

Bro

013 Spoorbrug over het Kanaal

Building of interest

014 Molen Jan van Arkel ad Stationsstraat

Langs het Merwedekanaal

Kommentarer

    Du kan eller denne rute