-
-
10 m
4 m
0
2,3
4,6
9,15 km

Vist 5 gange, downloadet 0 gange

tæt på Eke, Flanders (Belgique)

Mountainbikeroute Pelgrimroute
Blauwe lus
32 % off-road
Waypoint

Fietsen Tempo: fietsenmaker

Steenweg 146 bus b 9810 Eke-Nazareth 09 220 18 29 fietsen.tempo@skynet.be Openingsuren maandag: gesloten dinsdag: 10u-12u30 en 13u30-19u woensdag: 10u-12u30 en 13u30-19u donderdag: 10u-12u30 en 13u30-19u vrijdag: 10u-12u30 en 13u30-19u zaterdag: 10u-12u30 en 13u30-19u zondag: gesloten

Meer informatie
Waypoint

Splitsing groen - blauw

Splitsing van groene en blauwe lus

Meer informatie
Waypoint

Het watervlak Orient

Onze gemeente telt verschillende vijvers. Een van deze vijvers is het watervlak Orlent, de vroegere Integra vijver in de Vijverstraat. Deze vijver is heel visrijk en vormt een interessante biotoop voor waterwild en broedplaatsen voor dieren en vogels. In de zomer is hier heel wat bedrijvigheid door de activiteiten van: Waterskiclub O'Douce Clublokaal Vijverstraat 1 9810 Eke-Nazareth 09 371 48 38 www.odouce.be odouce@skynet.be

Meer informatie
Waypoint

Rotonde op de N60

Op de rotonde langs de N60 is enige voorzichtigheid aangewezen! Via de derde afslag komt u in Eke Landuit en zullen we ons weldra omringd voelen door het natuurlijk schoon dat onze gemeente rijk is: de Scheldemeersen of de Eekse scheldevallei.

Meer informatie
Waypoint

Sint-Annakapel

Eke telt acht kapellen, waaronder slechts drie vrij recente. De Sint-Annakapel in Landuit is de oudste kapel van Eke en is volkskundig gezien de meest belangrijke. De Sint-Annakapel werd in 1746 gebouwd en is de volkse interpretatie van een barokkapel. De bouw van de Sint-Annakapel wordt in de Eekse volksmond gekoppeld aan het optreden van een besmettelijke ziekte die ter plaatse ophield. Of dit waar is blijft onzeker. Wel is gekend dat een zekere Jan Van Laere en zijn vrouw in de jaren dertig van de 18de eeuw aan de bisschop van Gent toelating vroegen in Eke een kapel gewijd aan Sint-Anna op te richten. De Sint-Annadevotie is zeer oud: In de 13de eeuw kwamen levensverhalen van Maria's moeder tot stand. De legende van de Heilige Anna toont haar als de vrouw van de herder Joachim. Het echtpaar was kinderloos en in gewijde teksten is hierover een aangrijpende klaagzang van de Heilige Anna terug te vinden. Op een zekere dag verscheen aan Joachim een engel die hem de boodschap bracht dat God hun gebeden had verhoord. Het echtpaar kreeg een dochter die Maria werd genoemd. De legende bracht de verering van de Heilige Anna tot stand: ze werd de patrones van de moeders en het symbool van de vruchtbaarheid. Zwangere vrouwen smeekten er een voorspoedige bevalling af en moeders baden er om de genezing van hun kinderen. Sint-Anna genas zowat alles: koorts, oogziekten, kreupelheid. In1584 werd Sint-Anna's feestdag officieel door de paus ingesteld op 26 juli. Men neemt aan dat de Sint-Annakapel in Eke opgericht werd in functie van de bedevaarten van Deerlijk naar Bottelare, waar rond 1500 de eredienst tot de Heilige Anna tot stand is gekomen. Na 1900 groeide uit de plaatselijke Sint-Annaviering een processie. Deze vindt nog jaarlijks plaats en gaat samen met de kermis van Eke Landuit. De Sint-Annakapel werd tijdens de periode februari - juli 2008 gerestaureerd. Op 26 juli 2008, de feestdag van Sint-Anna werd de kapel ingehuldigd. U kunt de Sint-Annakapel vrij bezoeken. Een kleine tentoonstelling in de tenten tegenover de kapel belicht het ontstaan van de kapel en de verering van de heilige Anna. Verder kunt u in een fotoreportage de restauratiewerken van vorig jaar bekijken.

Meer informatie
Waypoint

Scheldevallei

Een ander rustgevend natuurgebied in onze gemeente bevindt zich in de deelgemeente Eke. De Scheldevallei maakt deel uit van een 500 ha groot natuurgebied. Op het gewestplan wordt dit gebied aangeduid als landschappelijk waardevol agrarisch gebied. De evolutie van de Scheldevallei en haar mensen is verbonden met de werken, die er door mensenhanden werden uitgevoerd. Vooral tijdens de wintermaanden kon de Schelde de aanzwellende watermassa niet verwerken en kampte de vallei steeds met overstromingen. Vandaar dat er dijken werden aangelegd, sluizen gebouwd en beken gegraven. De Moerbeek of Coupure is hiervan een voorbeeld. Deze Moerbeek vormt een scheidingslijn tussen de Scheldemeersen en het hoger gelegen akkerland. Bij het terugtrekken van het overstromingswater werd een laag slib achtergelaten. Dit had oorspronkelijk voor de landbouw een vruchtbare waarde. Nadien werd het slib aangewend voor het vervaardigen van baksteen. Hierdoor ontstonden de steenbakkerijen. Deze industrie is nu uitgestorven op één steenbakkerij na, maar heeft zeker een onuitwisbare stempel op het landschap gedrukt. De vele kleivisputten en moerassige weiden getuigen hiervan. Niet alleen de Scheldemeersen werden herschapen, maar de Schelde zelf onderging vele veranderingen. De bochtige Schelde werd op verschillende plaatsen rechtgetrokken en gekanaliseerd. Hierdoor werd het tijdperk van overstromingen volledig afgesloten en kwam een bloeiende scheepvaart tot stand. Al deze veranderingen deden ook geleidelijk aan een heel specifieke fauna en flora ontstaan in een aureool van rustgevende stilte. In de gids "Exploratie van de Eekse Scheldevallei" vindt men een uitgebreide historische evolutie en een beschrijving van de verschillende planten- en diersoorten die men er kan aantreffen. Deze gids is te verkrijgen op de dienst vrije tijd, Dorp 1.

Meer informatie
Waypoint

Aansluiting Nazareth - Zwijnaarde

Aansluiting van mtb Nazareth naar Zwijnaarde.

Meer informatie
Waypoint

Aansluiting Nazareth - Gavere

Aansluiting van mtb Nazareth naar mtb Gavere

Meer informatie
Waypoint

Aansluiting met de mtb-route van Gavere

Net over de Grenadiersbrug bevindt zich, via de gele lus, de aansluiting met de mountainbikeroute van onze buurgemeente Gavere. Deze route is iets zwaarder daar het “Prinsdom Gavere” een aantal heuvels rijk is.

Meer informatie
Waypoint

Mac Pudding

Waar dorstige fietsers terecht kunnen voor een drankje en een hapje, binnen of buiten op het ruime terras aan de oever van de Schelde. Tel: 09 385 53 02 Fax: 09 385 69 70 Sluis 7 9810 EKE - NAZARETH Sluitingsdagen: dinsdag & woensdag Keuken: Belgische Budget: - 25 Euro

Meer informatie
Waypoint

Café 't Sluis

Vlak naast de Schelde kan u in Oude café ’t Sluis een stop inlassen, even de benen te strekken en de dorst te lessen.

Meer informatie
Waypoint

De oude geklasseerde kerktoren van Eke

De oude toren van Eke is een overblijfsel van de eerste kerk, de Sint-Amanduskerk. De bakstenen toren heeft een vierkante romp met een lage vierhoekige met schaliën bedekte spits en met steunberen op de hoeken. De toren dateert voornamelijk van 1771, maar bepaalde delen gaan terug tot de 12de eeuw. Deze middeleeuwse oorsprong werd bevestigd door het terugvinden van bakstenen, die nog met hout gebakken werden. De toren werd als monument geklasseerd op 17 maart 1949 en in 1962 volledig gerestaureerd. In 1996 werd hij opnieuw gerestaureerd en herschilderd. Hij vormt de toegangspoort tot het kerkhof van Eke.

Meer informatie
Waypoint

Kerk van Eke

De oprichting van een bidplaats te Eke gaat ver terug in de tijd. Ze is toegewijd aan Sint-Amandus. De vroegere kerk, waarvan nu alleen de geklasseerde toren nog bestaat, bleek al gauw veel te klein en de bouw van een grotere kerk drong zich op. In 1918 liet de Duitsers de kerktoren ontploffen en op 12 september 1933 werd deze nieuwe kerk ingewijd. Vele zaken uit de oude kerk werden naar de nieuwe overgebracht, zoals de predikstoel, de biechtstoelen, de kruisweg en de schilderijen. Ook het rode baldakijn is het vermelden waard. Achteraan in de kerk, bij de hoofdingang, bevindt zich een grote, blauwe, arduinen zerk die een overblijfsel is van het praalgraf van één der belangrijkste heren van Eke, Cornelis de Scheppere.

Meer informatie

Kommentarer

    Du kan eller denne rute