-
-
17 m
4 m
0
7,9
16
31,73 km

Vist 2 gange, downloadet 1 gange

tæt på De Pinte, Flanders (Belgique)

Inrijtraject De Pinte - Nazareth
blauwe-groene combinatielus
Startplaats sporthal De Pinte
Waypoint

Startplaats sporthal De Pinte

Sporthal De Pinte Polderbos 20 De Pinte Sporthal Parking Drankgelegenheid Douche op aanvraag

Meer informatie
Waypoint

E17

De vroegere E3 die nu de E17 noemt werd in 1971 opengesteld. Deze autosnelweg is de verbindingsweg van Kortrijk over Gent naar Antwerpen en doorkruist het grondgebied Nazareth.

Meer informatie
Waypoint

Blauwhuishoeve

Deze treffen we aan wanneer we de Hospicebossen verlaten net naast de E17. Deze hoeve wordt ook wel eens "Vrouwe Trunegoed" (Vertrunegoed) genoemd. Ze werd in der loop der tijden onderverdeeld in 2 stukken: een woning die volledig werd vernieuwd en dienst deed als boerderijwoning. Het andere deel met grote rechthoekige vensters en wapenschild boven de deur was in de 17e eeuw een verblijf voor paters die er op hun beurt een vakantieoord voor wezen van maakten.

Meer informatie
Waypoint

Fietsen Tempo: fietsenmaker

Steenweg 146 bus b 9810 Eke-Nazareth 09 220 18 29 fietsen.tempo@skynet.be Openingsuren maandag: gesloten dinsdag: 10u-12u30 en 13u30-19u woensdag: 10u-12u30 en 13u30-19u donderdag: 10u-12u30 en 13u30-19u vrijdag: 10u-12u30 en 13u30-19u zaterdag: 10u-12u30 en 13u30-19u zondag: gesloten

Meer informatie
Waypoint

Het watervlak Orient

Onze gemeente telt verschillende vijvers. Een van deze vijvers is het watervlak Orlent, de vroegere Integra vijver in de Vijverstraat. Deze vijver is heel visrijk en vormt een interessante biotoop voor waterwild en broedplaatsen voor dieren en vogels. In de zomer is hier heel wat bedrijvigheid door de activiteiten van: Waterskiclub O'Douce Clublokaal Vijverstraat 1 9810 Eke-Nazareth 09 371 48 38 www.odouce.be odouce@skynet.be

Meer informatie
Waypoint

Rotonde op de N60

Op de rotonde langs de N60 is enige voorzichtigheid aangewezen! Via de derde afslag komt u in Eke Landuit en zullen we ons weldra omringd voelen door het natuurlijk schoon dat onze gemeente rijk is: de Scheldemeersen of de Eekse scheldevallei.

Meer informatie
Waypoint

Sint-Annakapel

Eke telt acht kapellen, waaronder slechts drie vrij recente. De Sint-Annakapel in Landuit is de oudste kapel van Eke en is volkskundig gezien de meest belangrijke. De Sint-Annakapel werd in 1746 gebouwd en is de volkse interpretatie van een barokkapel. De bouw van de Sint-Annakapel wordt in de Eekse volksmond gekoppeld aan het optreden van een besmettelijke ziekte die ter plaatse ophield. Of dit waar is blijft onzeker. Wel is gekend dat een zekere Jan Van Laere en zijn vrouw in de jaren dertig van de 18de eeuw aan de bisschop van Gent toelating vroegen in Eke een kapel gewijd aan Sint-Anna op te richten. De Sint-Annadevotie is zeer oud: In de 13de eeuw kwamen levensverhalen van Maria's moeder tot stand. De legende van de Heilige Anna toont haar als de vrouw van de herder Joachim. Het echtpaar was kinderloos en in gewijde teksten is hierover een aangrijpende klaagzang van de Heilige Anna terug te vinden. Op een zekere dag verscheen aan Joachim een engel die hem de boodschap bracht dat God hun gebeden had verhoord. Het echtpaar kreeg een dochter die Maria werd genoemd. De legende bracht de verering van de Heilige Anna tot stand: ze werd de patrones van de moeders en het symbool van de vruchtbaarheid. Zwangere vrouwen smeekten er een voorspoedige bevalling af en moeders baden er om de genezing van hun kinderen. Sint-Anna genas zowat alles: koorts, oogziekten, kreupelheid. In1584 werd Sint-Anna's feestdag officieel door de paus ingesteld op 26 juli. Men neemt aan dat de Sint-Annakapel in Eke opgericht werd in functie van de bedevaarten van Deerlijk naar Bottelare, waar rond 1500 de eredienst tot de Heilige Anna tot stand is gekomen. Na 1900 groeide uit de plaatselijke Sint-Annaviering een processie. Deze vindt nog jaarlijks plaats en gaat samen met de kermis van Eke Landuit. De Sint-Annakapel werd tijdens de periode februari - juli 2008 gerestaureerd. Op 26 juli 2008, de feestdag van Sint-Anna werd de kapel ingehuldigd. U kunt de Sint-Annakapel vrij bezoeken. Een kleine tentoonstelling in de tenten tegenover de kapel belicht het ontstaan van de kapel en de verering van de heilige Anna. Verder kunt u in een fotoreportage de restauratiewerken van vorig jaar bekijken.

Meer informatie
Waypoint

Scheldevallei

Een ander rustgevend natuurgebied in onze gemeente bevindt zich in de deelgemeente Eke. De Scheldevallei maakt deel uit van een 500 ha groot natuurgebied. Op het gewestplan wordt dit gebied aangeduid als landschappelijk waardevol agrarisch gebied. De evolutie van de Scheldevallei en haar mensen is verbonden met de werken, die er door mensenhanden werden uitgevoerd. Vooral tijdens de wintermaanden kon de Schelde de aanzwellende watermassa niet verwerken en kampte de vallei steeds met overstromingen. Vandaar dat er dijken werden aangelegd, sluizen gebouwd en beken gegraven. De Moerbeek of Coupure is hiervan een voorbeeld. Deze Moerbeek vormt een scheidingslijn tussen de Scheldemeersen en het hoger gelegen akkerland. Bij het terugtrekken van het overstromingswater werd een laag slib achtergelaten. Dit had oorspronkelijk voor de landbouw een vruchtbare waarde. Nadien werd het slib aangewend voor het vervaardigen van baksteen. Hierdoor ontstonden de steenbakkerijen. Deze industrie is nu uitgestorven op één steenbakkerij na, maar heeft zeker een onuitwisbare stempel op het landschap gedrukt. De vele kleivisputten en moerassige weiden getuigen hiervan. Niet alleen de Scheldemeersen werden herschapen, maar de Schelde zelf onderging vele veranderingen. De bochtige Schelde werd op verschillende plaatsen rechtgetrokken en gekanaliseerd. Hierdoor werd het tijdperk van overstromingen volledig afgesloten en kwam een bloeiende scheepvaart tot stand. Al deze veranderingen deden ook geleidelijk aan een heel specifieke fauna en flora ontstaan in een aureool van rustgevende stilte. In de gids "Exploratie van de Eekse Scheldevallei" vindt men een uitgebreide historische evolutie en een beschrijving van de verschillende planten- en diersoorten die men er kan aantreffen. Deze gids is te verkrijgen op de dienst vrije tijd, Dorp 1.

Meer informatie
Waypoint

Aansluiting Nazareth - Zwijnaarde

Aansluiting van mtb Nazareth naar Zwijnaarde.

Meer informatie
Waypoint

Aansluiting met de mtb-route van Gavere

Net over de Grenadiersbrug bevindt zich, via de gele lus, de aansluiting met de mountainbikeroute van onze buurgemeente Gavere. Deze route is iets zwaarder daar het “Prinsdom Gavere” een aantal heuvels rijk is.

Meer informatie
Waypoint

Mac Pudding

Waar dorstige fietsers terecht kunnen voor een drankje en een hapje, binnen of buiten op het ruime terras aan de oever van de Schelde. Tel: 09 385 53 02 Fax: 09 385 69 70 Sluis 7 9810 EKE - NAZARETH Sluitingsdagen: dinsdag & woensdag Keuken: Belgische Budget: - 25 Euro

Meer informatie
Waypoint

Café 't Sluis

Vlak naast de Schelde kan u in Oude café ’t Sluis een stop inlassen, even de benen te strekken en de dorst te lessen.

Meer informatie
Waypoint

Kerk van Eke

De oprichting van een bidplaats te Eke gaat ver terug in de tijd. Ze is toegewijd aan Sint-Amandus. De vroegere kerk, waarvan nu alleen de geklasseerde toren nog bestaat, bleek al gauw veel te klein en de bouw van een grotere kerk drong zich op. In 1918 liet de Duitsers de kerktoren ontploffen en op 12 september 1933 werd deze nieuwe kerk ingewijd. Vele zaken uit de oude kerk werden naar de nieuwe overgebracht, zoals de predikstoel, de biechtstoelen, de kruisweg en de schilderijen. Ook het rode baldakijn is het vermelden waard. Achteraan in de kerk, bij de hoofdingang, bevindt zich een grote, blauwe, arduinen zerk die een overblijfsel is van het praalgraf van één der belangrijkste heren van Eke, Cornelis de Scheppere.

Meer informatie
Waypoint

De oude geklasseerde kerktoren van Eke

De oude toren van Eke is een overblijfsel van de eerste kerk, de Sint-Amanduskerk. De bakstenen toren heeft een vierkante romp met een lage vierhoekige met schaliën bedekte spits en met steunberen op de hoeken. De toren dateert voornamelijk van 1771, maar bepaalde delen gaan terug tot de 12de eeuw. Deze middeleeuwse oorsprong werd bevestigd door het terugvinden van bakstenen, die nog met hout gebakken werden. De toren werd als monument geklasseerd op 17 maart 1949 en in 1962 volledig gerestaureerd. In 1996 werd hij opnieuw gerestaureerd en herschilderd. Hij vormt de toegangspoort tot het kerkhof van Eke.

Meer informatie
Waypoint

Nieuw kasteel van Eke

Dit kasteel werd gebouwd in opdracht van Frans Jozef Karel de Lichtervelde in 1856. Het werd bewoond door baron de Pelichy tot het in 1920 verkocht werd. Later werd het een opvoedingsgesticht “Bondroit” (goed recht). Thans bevindt er zich de school voor buitengewoon onderwijs en het pedagogisch centrum “Wagenschot” en behoort het tot het patrimonium van de provincie Oost-Vlaanderen.

Meer informatie
Waypoint

Mountainbikeverhuur gemeentelijke sporthal Nazareth

Gemeentelijke sporthal Drapstraat 76 Nazareth (Op aanvraag)

Meer informatie
Waypoint

De nieuwe gemeentelijke sporthal

Ze is gelegen aan de achterzijde van de kleine sporthal waar de Pelgrimroute startte. Deze sporthal is gebouwd in 2008 en bestaat uit een grote sporthal met 3 speelvelden, een judozaal en 2 squashcourts. Deze hal en is samen met de voetbalsite, de Finse Piste en de kleine sporthal the place to be als u aan sport wil doen. Na afspraak met de afdeling vrije tijd op het gemeentehuis of de zaalwachters in de gemeentelijke sporthal kan u gratis een kleedkamer met douche reserveren en gebruik maken van de afspuitinstallatie.

Meer informatie
Waypoint

Startplaats gemeentelijke sporthal Nazareth

Gemeentelijke Sporthal Drapstraat 76 Nazareth 09 382 82 62 Sporthal Parking Drankgelegenheid Douche (op aanvraag) Reinigen fiets (op aanvraag)

Meer informatie
Waypoint

't Kinderkasteeltje

’t Kinderkasteeltje heeft een geschiedenis waarin de zorg voor kinderen centraal staat. Momenteel huisvest ’t Kinderkasteeltje een kinderdagverblijf en een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. De baronessen Louise en Augusta Kervyn de Volkaersbeke bouwden het neogotische kasteel ‘La Tourelle’ in 1882. Het oorspronkelijke kasteel in L-vorm met hoektoren, vormt het rechterdeel van het huidige gebouw. In 1912 schenkt de familie het kasteel aan de cisterciënzerinnen van Gent. Na diverse verbouwingen brachten de zusters er in 1922 het 'Gesticht voor Voedsterlingen – De Onbevlekte' in onder. In 1931 werd de kapel aangebouwd. De voorgevel van het gebouw heeft een galerij op zuilen met een bekronend terras. De gevel van het oorspronkelijk kasteel heeft een brede trapgevel en wordt op de begane grond gemarkeerd door een serre met gebogen dak op gietijzeren zuiltjes. De originele glasbekleding van het plafond is nog aanwezig. Na de eerste Wereldoorlog was er grote nood aan kinderopvang want er waren toen veel alleenstaande moeders en verzwakte kinderen. Na de verbouwingen in 1922 konden de zusters een zeventigtal kinderen opvangen. In 1947 erkende Kind & Gezin het dag- en nachtverblijf voor kinderen. Tot de jaren ’70 waren er constant een negentigtal kinderen tussen 0 en 3 jaar aanwezig. Vanaf 1975 vestigden zich vele jonge gezinnen in Nazareth en steeg de vraag naar kinderdagopvang. De zusters startten op eigen initiatief een dagverblijf. De toeloop was zo groot dat de zusters een volledige verdieping van het kasteel vrijmaakten voor de opvang van 30 kinderen. In 1995 schakelde het dag- en nachtverblijf om naar een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Vanaf dan staat het centrum in voor een intensieve begeleiding van het kind en zijn gezin in moeilijke periodes. De sociale en pedagogische dienst werd sterker uitgebouwd. Een gedeelte van de residentiële opnames werd afgebouwd in het voordeel van semiresidentiële en ambulante begeleidingen. De omschakeling ging eveneens gepaard met grote verbouwingswerken om de pedagogische kwaliteit van het verblijf te verbeteren. De verbouwingen verliepen steeds met respect voor de authenticiteit van het gebouw. In 1998 kregen het CKG en kinderdagverblijf een nieuwe naam: ‘t Kinderkasteeltje. U kunt het oudste gedeelte van het kasteel, de kapel en de tuin vrij bezoeken. Een kleine tentoonstelling belicht de evolutie van deze zorginstelling en toont tekeningen van het gebouw door kinderen die in 't Kinderkasteeltje verblijven.

Meer informatie
Waypoint

Kasteelstraat

Waypoint

Kasteel Kervyn de Volckaersbeke

Dit kasteel is gebouwd in 1772 door Lodewijk-Emmanuel van Rockolfing. Zijn kleindochter Eugenia-Amelia huwde met Philips-August Kervyn de Volkaersbeke. Het kasteel wordt heden bewoond door de familie van baron Kervyn de Volkaersbeke.

Meer informatie
Waypoint

Kapel in de Kasteeldreef

De oudste (en de grootste) is de kapel in de Kasteelstraat met de voorstelling van het 2e glorievol geheim: de hemelvaart van Christus. Men neemt aan dat zij vóór 1860 gebouwd werd, het sterfjaar van de laatste kasteelheer van het geslacht van Rockolfing. Deze kapel maakt deel uit van het traject van de jaarlijkse bedevaart –de Nazarethse OMMEGANG- waar vele gelovigen biddend mee stappen. Sommige jaren spreekt men van 1500 tot 2000 aanwezigen. Elk jaar op 8 september, de geboortedag van Onze Lieve Vrouw van Nazareth klokslag half drie zet de Ommegang zich in beweging met een welkomstwoord door de deken. Langs de 15 kapelletjes, die elk jaar door talrijke vrijwilligers prachtig worden versierd stappen de bedevaarders biddend en zingend rond: ongeveer een uur stappen. De Nazarethse ruiters, de Ziekenzorgbus (voor mensen die niet zo lang kunnen stappen), de dragers van het Mariabeeldje, de priester(s), de gemeentelijke overheid, de scholen, en vele bedevaarders vormen een hele lange sliert van biddende gelovigen. Gans deze massa van mensen wordt door de plaatselijke politie in goede (en veilige) banen geleid. De Ommegang eindigt in de kerk met het Nazarethse Marialied, het gebed tot Maria van Nazareth, de litanie van O.L.Vrouw, en de zegen met het H. Sacrament.

Meer informatie
Waypoint

Onze-Lieve-Vrouwkerk

De oorsprong van de kerk wordt verklaard door een legende. Rond 1242 werd de parochie gesticht door de bisschop van Doornik, Walter De Marvis. De bidplaats onderging in de loop der jaren vele veranderingen, maar over de oorsprong van de eigenlijke kerk is geen oorkonde te vinden. Op 16 augustus 1653 brandde de kerk uit ten gevolge van een blikseminslag. In 1860 werd ze voor de tweede maal getroffen door de bliksem en bijna volledig door brand vernield. Op 28 augustus 1865 werd de nieuwe kerk ingewijd door Monseigneur Bracq. De voornaamste bezienswaardigheden in de kerk zijn de fraaie preekstoel, het beeld van O.L.V. Geboorte en het beschermde orgel. Ter gelegenheid van O.L.V. Geboorte (8 september) wordt het beeld elk jaar meegedragen in een ommegang. De gelovigen gaan dan biddend van de ene versierde kapel naar de andere. Deze ommegang dateert reeds van vóór 1400. Het orgel werd tussen 1868 en 1873 door Jan Vergaert gebouwd met onderdelen uit het faillissement van orgelbouwer Van Peteghem. Het orgel werd ingrijpend verbouwd door de heer Loncke in 1951. Het heeft een compleet houten paradefront, beschilderd met aluminiumbrons. Het pijpwerk dateert uit vier verschillende periodes. In 1980 is dit orgel als beschermd monument geklasseerd.

Meer informatie
Waypoint

Patersdreef

Waypoint

Hof Ter Galeien

Dit is één van de oudste landbouwbedrijven van onze gemeente. Deze hoeve is reeds sinds 1840 bewoond door de familie Van der Looven. De naam van deze hoeve zou kunnen laten vermoeden dat we hier met galeiboeven te maken hadden. Niets is minder waar: “Galeye” was het Middelnederlands voor woonstede.

Meer informatie

Kommentarer

    Du kan eller denne rute