Tid  7 timer 20 minutter

Koordinater 720

Uploaded 10. juli 2018

Recorded juni 2018

-
-
322 m
75 m
0
7,5
15
30,16 km

Vist 48 gange, downloadet 1 gange

tæt på Santa Bárbara, Catalunya (España)

En Bicicleta per les Planes del Montsià / Excursió Nº 8 : Pel Canyeret (29,9 km)
Lloc de sortida: Santa Bàrbara, 43570
Tipologia de l’excursió: ciclisme rural
Exigència: moderada – baixa
Tipus de sòl: asfalt / camí rural i carretera
Temps: 2:15h a 3h
Descripció de l’itinerari (falten ficar els punts quilomètrics, que es farà pròximament)
Situats a l’extrem nord del poble, sortim d’aquest pel camí de Potret (situat al darrere del magatzem municipal, i que, si sortim del poble per la travessia de Vallés, quasi podrem enllaçar directament amb ell)
Avancem, i pronte desestimem un ramal que ens enllaça per la dreta. Un tros més avant, tornem a desestimar un altre ramal dretà perpendicular i, acte seguit, agafem un ramal travesserque ens surt, ara, per l’esquerra (900 m) , i que ens arriba al camí Vell de la Galera o Via Augusta. Aquí girem a la dreta i avancem fins a trobar un altre ramal –també d’asfalt− esquerrà –camí de Prades−, que agafem.
Aquest camí ja ens situa finalment en direcció oest (“cap amunt”). I aquesta ja és una zona mixta, on l’oliveral guanya presència (alguns de força antics); avancem i desestimem un primer ramal dretà −és el camí de Tortosa o del barranc de Lledó, on més avant, agafa lo nom de camí de Sant Francesc. Desestimat aquest camí, immediatament arribem a una bifurcació, on agafem el ramal dretà. Per a seguir amb la dirección que dúiem. Aquest és el camí de Marranya.
Continuem ascendint per aquest camí, on ens trobem també amb precioses àrees d’oliverals vells a ran de camí. Finalment lo camí dona a un altre i girem aquí a l’esquerra. És lo camí del molí de Vallés –un antic molí d’oli que es remonta als orígens de l’expansió del conreu de l’olivera a tota la Plana. Era una qüestió pràctica; aquesta zona ja quedava prou allunyada dels nuclis poblacionals i s’estalviaven del llarg camí que hagués suposat anar a moldre al poble i amb el carro carregat fins dalt−; els vestigis dels quals ja veiem al final del camí. Arribats al vell molí, ens trobem una bifurcació, i agafem el ramal dretà per a accedir a la carretera T-1025, dirección Mas de Barberans.
Muntem per la carretera, i pronte passem pel pont del Canal i seguim. Avançarem un bon tros fins a trobar un ramal asfaltat dretà que agafarem –és el camí de la Càrdenes. Aquest camí ens interna per un entorn plenament olivaire, i, avançant un poc més d’uns 1,5 km, arribem a la connexió amb el camí del Canyeret, que agafem tot tirant a l’esquerra.
El camí del Canyeret ens continua dirigint –amb una lleugera ascenció contiua− cap “amunt”, resseguint, en un principi, el barranquet de les Planes dels Llops, que ens quedarà a la dreta durant bona part del trajecte, i que superarem més avant. En l’apartat ciclista aquest és un tram molt disfrutable –si pedalegem una mica vius− , ja que té totes les característiques per a això: desnivells, corbes, entorn natural… Bé, finalment el camí ens dona a un altre –Lligallo Major (“Cañada Real”)−. Aquí girem a la dreta i, immediatament, tornem a agafar un ramal també asfaltat per l’esquerra –lligallo de les Clapisses−. Les denominacions de “lligallo” ens indiquen que transitem per camins ramaders, encara que, com em digué un pastor que em vaig trobar “jo ja sóc l’últim del Mas, de pastor d’ovelles”. Tenim els Ports a tocar, i l’ambient aquí ja és més interior, serrenc i aspre. Almenys aquí, ja que a l’interior dels Ports, les fonts, la verdor i les zones humides i son presents.
Avancem pel lligallo de les Clapisses, però no ho farem molta estona, ja que després de passar pel petit vado del barranquet de Joan lo Gros, arribem a una bifurcació on girem a l’esquerra. Avancem ara per una zona de granges i cultius, també de garriga, i on tenim unes boniques vistes del poble del Mas de Barberans (“lo Mas”, per a la gent del territori). Pronte tornem a arribar a la carretera T-1025, que l’agafem a la freta per a seguir muntant ().
Seguim fins que a uns 1,1 km ens trobem –a l’esquerra− amb una sortida a dos camins. (punt entrepà: com ja vaig fer a la pasada excursió de Cantallops, aquí també us proposo un punt per a fer un descans i poder gaudir de l’entorn. Situats al punt on trobem la sortida als dos camins, a la dreta podem observar un tram de l’antiga carretera que va quedar en desús al modificar-se aquesta. Aquí tenim un espai per a poder fer un mos tot contemplant unes magnifiques vistes de les primeres elevacions de la serralada dels Ports i dels cultius olivaires del Mas, l’únic però és que l’espai no està acondicionat com a zona de descans o mirador i hi faltin unes taules i bancs).
Aquí deixem la carretera i accedim al camí de les Olles ( si girem a l’esquerra com si entréssim a una rotonda, seria la 1ª sortida; molt de compte també al fer la maniobra, assegurem-nos de que no hi ve ningun vehicle pel darrere, sobretot) ( km).
Transitarem ara per aquest preciós camí plenament olivaire i que conté zones d’alt valor patrimonial. I havent fet uns 2,1 km, arribem a una interjecció. Aquí girem a l’esquerra per a fer un tram compartit amb el camí de l’Hospitalàs. Compte, ja que, en un no res, el camí de les Olles se’n baixa per la freta però nosaltres hem de continuar per ramal esquerra per a seguir baixant pel camí de l’Hospitalàs, resseguint el barranc de la Galera, que tenim a la dreta, i desestimant tots els ramals que per l’esquerra ens sorgiran. Fets 2 quilòmetres, deixem a la dreta el pont del Besolí i continuem; pronte el camí fa una corba tancada cap a l’asquerra i s’endinsa, deixant de resseguir el Barranc ( km).
Durant la baixada per aquest camí potser advertim una sobtada aparició de brossa i una forta pudor; és degut al gran abocador de brossa que hi ha aquí emplaçat (el podreu veure a l’esquerra). Bé, finalment tornem a fer cap a la ctra. T-1025 –abans, però, ens trobem un encreuament de camins on cal anar amb compte.
Baixant per la carretera, i en uns 2 km, tenim que agafar un camí asfaltat que ens surt per la dreta –camí de la Fita. És fàcil de reconèixer perquè al seu començament s’hi veu una gran llosa al darrera de les barranes de protecció de la carretera. Està més o menys entre el km 6 i el 5.
Seguim pel camí de la Fita. Arribem a una bifurcació i seguim per l’esquerra. Durant el trajecte podrem observar, a la dreta, un altre mollonet de pedra treballada. Ens indica que el camí terrenc que en surt d’aquí fa de partició entre termes. Bé, continuem baixant i enllacem amb el camí del Pelós, continuant per l’esquerra en la confluència de camins que ens trobarem. Aquest camí ressegueix el barranquet homònim que tenim a la nostra dreta. Durant el trajecte passarem per la cruïlla del pont del canal (cal anar aquí amb precaució) i seguirem baixant fins arribar a la connexió amb la carretera. Aquí fem l’Stop i continuem avall tirant per la dreta. En uns 500 m arribarem a l’encreuament amb el camí Vell de la Galera (Via Augusta). Aquí tirem a l’esquerra (para facilitar la operació –sobretot si anem en grup− podem utilitzar la sortida de la dreta i col•locar-nos perpendicularment a la carretera i passar amb tranquil•litat quan no vingui ningú.
Circulant ja per aquest camí, el deixarem pel segon ramal asfaltat que ens trobem per la dreta –camí del Mas de Don Paco−, el qual seguirem ( i d’on ja veiem el poble) fins arribar a un antic tram de la “carretera del Mas” que avui fa de sortida del poble. Aquí tan sols cal tirar a l’esquerra i arribar fins al poble.
transit
trànsit
trànsit
trànsit
Perqué no hi han monuments més dignes que estos vells arbres; però no a una rotonda, o al xalet d'algún pretenciós nou ric, sinó al puesto han van ser plantats i han han vists passar centenars de collites. Quanta gent has vist passar, vell farg, per n'este camí de Marranya? Si puguesses parlar...
Trànsit
Trànsit
trànsit
trànsit
trànsit
trànsit
Trànsit
Trànsit
trànsit
trànsit
Trànsit
Trànsit
trànsit
trànsit
trànsit

Kommentarer

    You can or this trail