dcve

Koordinater 363

Uploaded 14. august 2016

Recorded august 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
22 m
-14 m
0
25
49
98,8 km

Vist 749 gange, downloadet 2 gange

tæt på Kop van Zuid, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: Rondvaart Spido aan de voet van de Erasmusbrug Rotterdam

Een dagje door de Havens van Rotterdam met Spido
Het was wel even geleden dat we met de Spido rondvaart door de havens waren gevaren en er is veel veranderd, want de tweede Maasvlakte is een feit en zeker een bezoek waard.
Spido is al honderd jaar! oud en ze vertrekken nog steeds vanaf de Erasmusbrug met ervaren schippers en redelijk moderen schepen.
Met een vaartje van zo'n 10 knopen/h (18km/h) gaan we over de Nieuwe Maas en de Scheur, waar een landschap aan kranen en lossende schepen aan je oog voorbijtrekt. Het is nog maar het begin van het echte werk.
De Nieuwe Waterweg is eigenlijk maar een kort kanaaltje, pas vanaf de Maeslantkering draagt het water die naam. Die kering is van belang bij te hoog water. Via een ingenieus afzinksysteem kunnen de deuren binnen enkele uren worden gesloten en ligt de scheepvaart naar het binnenland stil. Dus als de deuren ter controle eens per jaar dicht moeten is de scheepvaart daar niet blij mee. Gelukkig kunnen ze dan via de Hartelkering.
Het blijft natuurlijk bijzonder dat je vrij naar Basel kunt varen over zo'n duizend kilometer.
We naderen de Maasvlakte. De boel is hier uitgediept tot 24meter en daarmee is de haven bereikbaar voor de allergrootste schepen. Voor onze zanderige kust een hele prestatie en veel werk voor al die zandspuiters betonblok plaatsende schepen.
De vlakte kostte ruim 3 miljard Euro. De havengelden liegen er niet om: zo'n reus moet 100,000Ee betalen om te mogen laden/lossen en een loods te hebben met slepers. Ik begreep van onze havengids dat de zo'n 500MEU/jaar wordt omgezet.
De schepen zijn enorm. De reuzen zijn zo'n 350m lang en kunnen 140,000 containers herbergen. De volledig geautomatiseerde terminals halen met 8 parallelle kranen zo'n schip in twee dagen leeg. Imposant.
We meren aan in Futureland. Het is het voorlichtingscentrum van de havendienst. Vol trots vertellen ze hier over hun activiteiten, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Schepen krijgen extra korting als ze op gas lopen, maar de vervuilende dieslolie is voor de meeste reders het goedkoopst.
We passeerden de aanlegplaats van de Pioneering Spirit. Het grootste off-shore schip ter wereld. Het omarmt in zijn eentje een kompleet booreiland. Het businessplan van de bouwers was aanvankelijk het opbouwen ervan, maar is verschoven naar de ontmanteling van de eilanden.
Via de Amazonehaven varen we terug naar het Hartelkanaal. Het is mooi om te zien hoe die oceaanreuzen door kleine slepertjes in toom moeten worden gehouden. Het Hartel kanaal is de belangrijkste ader voor de binnenvaart naar Duitsland. Veel erts- en olietransport vindt over dit kanaal plaats.
Via de Hartelwaterkering (twee grote schuiven) en de immer kapotte nieuwe Botlekbrug keren we terug naar de Nieuwe Maas en passeren nog even Hotel New York dat tegenwoordig tussen de wolkenkrabbers van de Rotterdamse sky-line staat.

View more external

Langs de punt van Zuid met Hotel New York
Een landschap an kranen
Met lunch aan boord
Volledig geautomatiseerd los- en laadsystemen
Het schip Lorelay is zo lang als de Spirit breed is.
Twee reuzen verwisselen van aanlegplaats
Hier is ook de Hartel waterkering

1 comment

 • Foto af locoloco

  locoloco 30-08-2016

  I have followed this trail  View more

  Prachtige dagtocht; zeer de moeite waard.

You can or this trail