• Foto af Ruta pel riu Fluvià
  • Foto af Ruta pel riu Fluvià
  • Foto af Ruta pel riu Fluvià
  • Foto af Ruta pel riu Fluvià
  • Foto af Ruta pel riu Fluvià
  • Foto af Ruta pel riu Fluvià

Tid  3 timer 28 minutter

Koordinater 892

Uploadet 18. april 2012

Optaget april 2012

-
-
50 m
-9 m
0
1,9
3,7
7,41 km

Vist 5287 gange, downloadet 45 gange

tæt på Sant Pere Pescador, Catalunya (España)

El dissabte, dia 14, Flora Catalana va organitzar juntament amb SK KAYAK( escola de piragüisme) una sortida al circuit de Natura Mig de Dos Rius (Fluvià) de Sant Pere de Pescador.
L’àrea disposa d’un petit bosc de ribera amb pollancres, freixes, plàtans i àlbers( que permet ser zona de cria de l’oriol i el picot verd) , l’illa de Caramany (reserva integral) i de prats de dall amb gran diversitat florística d’orquídees. Més endavant ens trobem amb el sector de les dunes, prop de la desembocadura ( les Goles) amb les seves comunitats vegetals de duna i rera duna.
El grup més nombrós surt amb caiacs des del port nàutic i l’altre a peu des de l’oficina d’Informació i Turisme. Després de la presentació per part de Pau Calero (Sk kayak) , l’Albert parla de la importància del bosc de ribera i la situació dels diferents arbres en funció de la proximitat a l’aigua (salzes,verns,freixes, pollancres i oms) de la protecció dels marges (erosió) del llit del riu i les inundacions per riuades quan l’home intervé de manera desafortunada.
Es donen unes elementals instruccions per manejar el caiac i després de fer uns exercicis d’escalfament els grups es posen en marxa.
Material observat segons l’aportació feta per l’etnobotànic i divulgador naturalista Albert Mallol :
Diverses espècies de Gramínies sobre tot del gènere Bromus, una oxalis exòtica (Oxalis sp.-invasora, canya (Arundo donax L.-invasora), enciam bord ( Lactuca serriola L.) Cagamuja (Euphorbia lathyris L.), llúpol ( Humulus lupulus L.), seneci del Cap ( Senecio inaequidens DC-invasora), plomall de la pampa (Cortaderia selloana (Schultes et Schultes fil.) Asch. Et Graebn.-invasora), ruca ( Diplotaxis teunifolia (L.)DC), vinca ( Vinca difformis Pourr.), jonc marí (juncus acutus L.) utilitzat en cistelleria, galda (Reseda lutea L.), agulles de pastor (Scandix pecten veneris L.), Bàbol ( Lepidium draba L. Subsp. draba), botja (Artemisia campestris L.), cirialera (Arthrocnemum sp), verdolaga marina (Atriplex portulacoides L.) , sanguinària blanca ( Paronychia sp.), ensopeguera ( Limonium sp.), salsona ( Inula crithmoides L.) viola de mar ( Matthiola sinuata L. R. Br. Subsp. Sinuata), campaneta de mar ( Calystegia soldanella L. R.Br.), assutzena d’arenal (Pancratium maritimum L.) fonoll marí ( Crithmum maritimum L.), panical marí ( Eryngium maritimum L.), equinòfora espinosa (Echinophora spinosa L.), bardana borda (Xhantium echinatum Murray subsp. Italicum (Moretti) O. Bolòs et Vigo), borró ( Ammophila arenaria (L) Link subsp. Arundinacea (Huspot) H Lindb. F.), crucianel•la marina (Crucianella maritima L.), barrella punxosa (Salsola Kali L.) i estaquis marítima (Stachyis maritima Gouan).
I els hàbitats : Prat dominat pel jonc marí, tamarigar, matollar baix d’Atriplex portucaloides, Salicornar, dunes, comunitat d’ensopegueres(patarra) i les típiques de vegetació de ribera a la terra baixa ( freixeneda, pollancreda i albereda). Aquestes tres molt malmeses per l’acció de l’home, que pràcticament les ha eliminat dels marges del riu Fluvià.
És especialment dur veure els efectes dels pesticides,que s’utilitzen en les explotacions agrícoles dels voltants, en la vegetació que hi ha als marges de les zones protegides. Seria lamentable que arribessin a les aigües,a la flora i fauna de la reserva integral. Malauradament hi ha poca sensibilitat pel respecte a la natura, institucions incloses.
Desitjaríem canvis que permetessin altres mètodes ecològics en les explotacions i seria ideal que es deixessin marges prou amples als costats dels rius perquè es pogués recuperar el bosc de ribera.
Els que anàvem a peu hem observat, en diferents llocs, abocaments de runes i escombraries. Creiem que seria oportú de fer-ho netejar i potser de posar-hi alguns rètols informatius sobre la importància de mantenir-ho com cal. Ara que ve el bon temps, el circuit s’omplirà de gent i seria el moment oportú.
Waypoint

Les Goles

Parc Natural Aiguamols De L'empordà
Waypoint

Bosc de ribera

Edificio
Waypoint

Club Nàuticr

Sant Pere Pescador
Waypoint

Illa de Caramany

Parc Natural Aiguamols De L'empordà
Waypoint

Punt d'inici i d'arribada

14-ABR-12 11:05:09

Kommentarer

    Du kan eller denne rute