Tid  6 timer 17 minutter

Koordinater 2607

Uploadet 19. november 2019

Optaget oktober 2019

-
-
10 m
-3 m
0
31
61
122,62 km

Vist 61 gange, downloadet 2 gange

tæt på De Hoven, Overijssel (Nederland)

Mooie fietstocht langs de IJssel tussen Deventer en Kampen, en terug. Mooie rivierlandschappen, uiterwaarden, bruggen, dijkjes, wetlands, en de Hanzesteden Hattem, Kampen, Zwolle en Deventer. De tocht is geschikt voor de racefiets. Wel is er bij Fortmond 400 meter halfverhard/gravel fietspad wat op de racefiets goed te doen is. Horeca op diverse plekken langs de rivierdijk en met name in bovengenoemde Hanzesteden. De zwaarte van de tocht is met name afhankelijk van de wind waarvoor je niet kunt schuilen op de rivierdijkjes.
De tocht start aan de IJsseldijk nabij de IJsselspoorbrug. Hier is beperkt ruimte om je auto te parkeren. Je fietst het fietspad over de dijk op en rijdt naar het Noorden. Je volgt continue de rivierdijkjes, en kruist diverse keren de provinciegrens (waar Overijssel de IJssel oversteekt). Bij Welsum passeer je het veer naar Olst. Even verderop fiets je door de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld (zie https://www.youtube.com/watch?v=hE9Ai05tGIo). Hier kan de IJssel in overstromen bij hoogwater. Bij Veessen passeer je een vreemd uitziende brug die ook dient als inlaat voor het hoge water. Een stukje verder is het veer van Worchten naar Wijhe. Nog verder naar het noorden kruis je de uitlaat van de hoogwatergeul over een nieuwe brug. Direct daarna is een bochtig fietspad wat je naar het Oever brengt. Een rustige weg voert je naar het vestingstadje Hattem waar je een lus doorheen fietst. Langs de dijk en de drukkere provincieweg fiets je langs de spoorbrug Hanzeboog en de Oude en Nieuwe IJsselbrug naar het noorden. Na de Nieuwe IJsselbrug (A28) vervolg je je weg op rustiger wegen naar Zalk en door naar de Zande. Kort na de Zande is er het Reevediep, een ander hoogwaterproject, waar de IJssel bij hoogwater water kan afvoeren richting Drontermeer. Je fietst hier een stuk langs heen en weer op fietspaden en komt daarna weer terug op de IJsseldijk. Kort na de Molenbrug kom je in Kampen. Je maakt een lus door het stadje om via de IJsselkade bij de Stadsbrug te komen waar je de rivier oversteekt. Grotendeels over fietspaden fiets je terug richting Zwolle, deels langs nieuwe natuur. Vlak voor Zwolle passeer je het Zwolle-IJsselkanaal en na de A28 brug bij Katerveer de Willemsvaart. Onder de IJsselbrug en de Hanzeboog fiets je langs IJssel en een park naar de Parallelweg. Langs deze weg fiets je Zwolle in. Je maakt een rondje door de binnenstad, o.a. langs de Pepermolen, Grote Markt en Kerk, Thorbeckegracht en Singelgracht. Je fietst terug naar de IJssel vlak ten zuiden van het punt waar je dijk verliet. Over kleine weggetjes en wat smallere fietspaden fiets je naar het zuiden. Ten noorden van Wijhe fiets je nog een stukje langs de Rijksstraatweg over een smal fietspad. In Wijhe verlaat je de IJssel en gaat het richting Fortmond, een schiereiland aan de binnenkant van een IJssel meander. Vlak na de N337 kruising heb je hier het 400 meter halfverharde fietspad. Van Fortmond gaat het naar Olst. Hier fiets je langs de rivierdijk met de molen. Je fietst weer een stukje buitendijks tot je langs de Rijksstraatweg fietst op een fietspad tot vlak voor Deventer. Hier fiets je naar de IJsselkade en kruis je de IJsselspoorbrug waar ook een fietspad langs gelegen is. Kort daarna ben je terug bij de start.
Information

De Zande

Dorpje aan de IJssel
Information

Dijkpoort

Poort in Hattem aan de stadswal
Information

Fietpad naar Fortmond

Fietspad naar het gehucht Fortmond. Na een kleine 400 meter heb je ongeveer 400 meter halfverhard fietspad, goed te doen voor de racefiets.
Information

Fietpad rivierdijk

Smal fietspad op de rivierdijk
Information

Fietspad het Oever

Bochtig fietspad naar het Oever
Information

Fietspad langs Rijksstraatweg

Smal fietspad langs de Rijksstraatweg aan de rivierzijde
Information

Fietspad Reevediep

Fietspad langs het Reevediep. Bestaat uit twee rijstroken met een groene middenberm. Lastig inhalen.
Information

Geldersche Kolk

Gemaal aan de Geldersche Kolk op de provinciegrens
Bro

Hanzeboog

Spoorbrug
Information

Hattem

Hanzestadje
Information

Hoogwatergeul Veessen

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld begint hier en stroomt naar het noorden richting Wapenveld. Een nieuwe brug fungeert ook als inlaat voor het water (wanneer het water kritisch hoog staat). Zie https://www.youtube.com/watch?v=hE9Ai05tGIo.
Information

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld eindigt hier. Een nieuwe brug fungeert als uitlaat voor het water (wanneer het water kritisch hoog staat). Zie https://www.youtube.com/watch?v=hE9Ai05tGIo.
Bro

IJsselbrug

Oude IJsselbrug bij Zwolle
Information

IJsseldijk provinciegrens

De IJsseldijk kruist hier de provinciegrens, net als diverse andere keren als je langs de westkant van de IJssel fietst. De IJssel fungeert niet overal als de provinciegrens.
Information

IJsselkade Deventer

IJsselkade in Deventer
Information

IJsselkade Kampen

IJsselkade in Kampen
Bro

IJsselspoorbrug

Spoorbrug bij Deventer, met fietspad er naast
Information

Kampen

Hanzestad Kampen met stadsgrachten
Information

Katerveer

Bruggetje bij Katerveer over de Willemsvaart
Bro

Molenbrug

Brug bij Kampen over de IJssel van de N764
Bro

Nieuwe IJsselbrug

Nieuwe IJsselbrug bij Zwolle (van de snelweg A28)
Bro

Nieuwendijkbrug

Brug over het Reevediep
Information

Olst

Rivierdijk bij Olst. Je mag niet verder op de rijksweg langs de IJssel en fietst een stukje buitendijks door Olst terug naar de Rijksstraatweg
Information

Schellerdijk

Fietspad langs de rivierdijk bij Zwolle
Information

Shermantank

Ingegraven Shermantank langs de Rijksstraatweg
Bro

Spoorbrug en N50 brug over Reevediep

Je fietst hier onder de nieuwe spoorbrug en N50 brug over het Reevediep
Bro

Stadsbrug

Brug over de IJssel bij Kampen
Information

Veecaterdijk fietspad

Fietspad over de dijk
Information

Vorchten

Dorpje bij het veer naar Wijhe
Information

Welsum

Dorpje bij de IJssel met veerverbinding naar Olst.
Information

Zalk

Dorpje langs de IJssel
Information

Zwolle

Hanzestad. Bij het waypoint is de Peperbus, kerk met kenmerkende toren

Kommentarer

    Du kan eller denne rute