Koordinater 350

Uploadet 8. april 2018

Optaget april 2018

 • Bedømmelse

   
 • Information

   
 • Let at følge

   
 • Landskab

   
-
-
142 m
107 m
0
3,5
6,9
13,85 km

Vist 381 gange, downloadet 11 gange

tæt på Cassà de la Selva, Catalunya (España)

Resum:

Aquest itinerari, és un passeig pels plans agrícoles del sud de Cassà de la Selva. Es un recorregut fàcil per camins veïnals sense alfaltar. El relleu, suau, permet visuals obertes als massissos de Gavarres i Cadiretes. Farem un tomb per diferents veïnats de Cassà, passant per masos com el de Vilabella, testimonis de l'important activitat agrícola. El punt més allunyat serà el meravallós paratge dels prats indundables d’Adrall, just a tocar de la bella ermita de Sant Vicençs d’esclet i el mas de Vilabella anexe.
Pel camí trobarem fites a algunes cruïlles masos o camps. Les plantacions són majoritàriament pel bestiar de les grans explotacions ramaderes que ens trobem pel camí.


Descripció tècnica:

La ruta és de dificultat baixa, donat que pràcticament no hi ha desnivells. Sortim per la via verda i el plans de l’antic aeròdrom, que no revesteix dificultat alguna. Atravessada la riera de Verneda agafem el camí que ens portarà tot dret fins a Sant Vicens d’Esclet. Només cap al final, passat el más Frigola, el cami s’enfila suaument.
De tornada, passarem per tots els plans de cal Oller per pistes sense asfaltar però totalment planeres i amb bon pis. Tornem a atravessar la Verneda per un passalís que només té de difícil tornar a remuntar el nivell dels camps. L’últim tram de la tornada ja ens trobem que el camí és asfaltat i igual de planer.


Detall del recorregut:

La ruta s’inicia des de l’estació del carrilet de Cassà, i agafem la via verda en direcció a Llagostera. Just al carrer del suro trencarem a la dreta per fer una mena de drecera que ens retornarà al carril bici a l’alçada del punt on creua la carretera de Girona a Sant Feliu. En aquest punt hem fet una mica de pujada i a dalt del pont podrem parar-nos per veure belles vistes de tota la plana del Gironès i concretament del barri de Serinyà, que és el tram on transcorre la primera part del recorregut.

Vistes de Cassà des de dalt de la via verdaBaixarem pel carril bici en direcció Llagostera, fent la forta baixada pavimentada de color vermell i que ens conduirà fàcilment fins a la cruïlla de la carretera que va a la pineda fosca. En aquest punt girarem a l’esquerra, i el camí ens conduirà entre camps que durant la guerra Civil van constituir un aeròdrom que va servir per tasques logístiques de la guerra. Les vistes són precioses.

Via verda en direcció a Llagostera Arribarem a un punt on ens endinsarem al bosc. Justa abans de la baixada que ens farà creuar la riera de Verneda, girarem a l’esquerra per anar a visitar la Pineda Fosca.

Aquest és un indret històric, on es pot berenar i passar l’estona i resguardar-nos del sol si estem en ple estiu. Als caps de setmana hi ha un bar obert, gestionat per l’associació Amics de la Pineda Fosca.


Paratge de la Pineda Fosca


Retornem al camí principal creuant la riera de Verneda pel passallís i sortirem aviat de bosc, trobant a l’esquerra el monumental roure de can Jep Alzina. Uns centenars de metres més enllà, ja trobarem la pista que ve del polígon del Trust i que ens conduirà inequivocament a Sant Vicenç. La seguim cap a la dreta, i després d’una corba de 90 graus enfilem cap al Mas Gurí. Abans, just en el creuament amb la via verda, trobem els roures del baixador del Carrilet. Aquí hi havia hagut el baixador per tota la gent d’Esclet que anava a agafar el tren.

Ja estem en ple veïnat d’Esclet, i just creuar la via verda, deixem a l’esquerra l’inmensa granja del Mas Gurí, un exemple de les grans explotacions que dominen la majoria de conreus de la contrada.


Mas Gurí amb el Montseny al fonsPassat el mas Gurí ens tornem a posar al mig d’un petit bosc, i justament abans d’una petita baixada, a la dreta, ens trobem el singular Freixe de can CanalsEl Freixe de Can Canals a l’esquerra de la imatge


El camí continua planejant, deixant a la dreta el que abans eren antigües plantacions de fruiters, ara reconvertits a intensius camps de conreus per a menjar de bestiar. Passem pel mas Barnés a la dreta, el mas Frigola a l’esquerra, dos exemples de masies que per usos ben diferents, però cadascuna d’elles s’està habitada.


El mas Barnés, actualment d’ús de segona residènciaPassat can Frigola, i deixant tots els trencants a dreta i esquerra per continuar sempre recte, arribem al cap d’amunt d’una pujadeta, i se’ns obra a sota els peus tota l’extensió inundable dels prats de Dall. El fet que aquests camps queden parcialment anegats en èpoques plujoses, fa que hi hagi un petit ecosistema de plantes i animals de gran diversitat.


Els prats inundables de Drall


Aquí començarem a recular, però abans passarem pel bell paratge de Sant Vicenç d’Esclet. Primer ens trobem el pi Gros de la Vilabella, de capaçada baixa i irregular de 19 m i tronc de 4 metres de circunferència de troc, homónim del mas que hi ha al costat i que alberga la famosa ermita de Sant Vicenç. Aquest conjunt arquitectònic està documentat ja al 1172.


Vistes des de Sant Vicenç d’Esclet, amb el pi de Vilabella, la serra de Cadiretes al fons i Llagostera a l’esquerra


Just a davant del mas Vilabella, podem contemplar una magnífica era perfectament conservada. Cada any pels volts del 22 de gener s’hi celebra un animat aplec en honor al patró de l’Ermita.

El Mas Vilabella, l’ermita de Sant Vicenç i l’impressionant era on es fa cada any l’aplecTornem a agafar el camí d’on veníem i reculem fins a l’alçada del mas Frigola, on ara trobarem un camí a l’esquerra que haurem d’agafar just abans del mas Barnés. Aquest camí travessa tots els antics camps de fruiters ara convertits en cultius. Al final de la recta trobem un creuament que agafem a l’esquerra. Passem pel costat d’un transformador i just davant de l’entrada del Mas Oller trencarem a la dreta, per anar a buscar el camí que ens porta al mas Nou. Just a la cruïlla ens trobem l’impresisonat Roure del Mas Nou.

El roure del Mas Nou, amb el puig aldric al fons i les masies de cal Bru, can Barnés i can FrigolaDeixem el mas nou i trenquem a dreta. Seguirem el verneda a uns 100 metres de distància. El distingirem per la vegetació de ribera que tenim a l’esquerra. El camí continua planejant, fins que ens trobarem amb vàries cruïlles, que hem de resoldre agafant el camí de l’esquerra que va just al verneda i travessa el bosquet de ribera amb una baixada i pujada forta per salvar el passallís. A l’altra banda, trobem ja can Ferrers i el mas Calonge, on ens hi aproparem ràpidament. Trencarem a la dreta i a l’esquerra per passar entre les masies i dirigir-nos sortejant cases i masies cap al bosc que es veu al fons.

Aquest bosc, és un exemple dels típics boscos de plana que han sobreviscut a la tala per fer-hi conreus.

Bosc del Mas Cristià
Seguirem el bosc pel camí que passa entre ell i el mas Cristià i mas Cabra, per al final tombar a l’esquerra, encarant-nos ja cap a Cassà. A partir d’aquí deixem Esclet i ens endinsem ara dins del veïnat de Mont-roig. Quan trobem la pista asfaltada, just girem a l’esquerra, per pujar suaument fins cal Realista i can Violant, actualment dues masies amb explotacions agrícoles i ramaderes importants adosades. Estem ja al cor del barri de Mont-roig, i prop del Mas Güell, punt més alt de la contrada i amb unes belles vistes sobre la serra d’Ardenya.Cal Realista amb el puig Gros i el puig Aldric al fons


Quan arribem a l’alçada de can Violant girem a dreta per passar-hi a tocar de les pareds de la casa i avancem uns centenars de metres direcció a Cassà. La silueta del campanar ja s’albira al fons, just davant de les gavarres. Estem al cor del veïnat de Mont-roig, i a l’altra banda del camp, a la dreta, veiem les restes dels vestidors de l’antic camp de rubgi, i just darrera les masies de can Pere Palau i can Faloó, just a tocar del camí ral de Girona al Castell de Llagostera.


Vestidors de l’antic Camp de Rubgy i l’esglèsia de Cassà al fons
El camí avança, i just a can Cabirol, trobrem un creuament de camins. Agafarem el que va a la dreta, que ens anirà crestejant per un bell paratge on a la dreta anirem tenint belles vistes de la vila de Cassà, i a l’esquerra tots els plans vers Llagostera i la serra d’Ardenya d’escenari de fons. Passarem prop d’un transformador que deixarem a la dreta, tot anant recte fins a la cruïlla de can Sacot i can Pouller on podrem observar tota mena d’aviram en els seus tancats.

Vistes de Cassà en el camí de tornadaJust en aquesta cruïlla agafarem el camí de l’esquerra que després d’una llarga baixada ens farà passar per sota de la variant de Girona a Llagostera i després d’una mica de pujada ens farà entrar a Cassà pel carrer del Sud, que desembocarà justament a l’orgin i final de la ruta, l’estació del Carrilet.

Vis mere external

Flod

La riera de Sosvalls

Riera de sosvalls
Ruiner

Can Realista

Cal realista
Waypoint

Aeròdrom de la Guerra Civil

Waypoint

Vilabella i Ermita de Sant Vicenç

Waypoint

Prats de Dall

Træ

Pineda Fosca

Pineda fosta
Waypoint

Bosquets de la plana

Waypoint

Vistes des de la via verda

Waypoint

Suro del Masnou

Waypoint

Pi gros de la Vilabella

Waypoint

Roure de can Jep Alzina

Waypoint

Riera de Verneda

Waypoint

Freixe de can Canals

Waypoint

Mas Gurí

Waypoint

Suros del baixador d'Esclet

Waypoint

Mas Oller

Waypoint

Passallís de la Verneda

Waypoint

Can Violant

Waypoint

Vistes de Cassà

Waypoint

Can Torramansa

Waypoint

Freixe del Masnou

Waypoint

Camí ral de Girona al Castell de Llagostera

Waypoint

Vestidors antic camp de Rugby

Waypoint

Mas Calonge

2 kommentarer

 • Foto af eserrasalvi

  eserrasalvi 08-04-2018

  Jeg har fulgt denne rute  Vis mere

  Ruta interessant per descobrir els voltants d'Esclet

 • Foto af Xavier de Blas

  Xavier de Blas 11-04-2021

  Amics,
  De les millors caminades que he fet mai. Ruta súper recomanable, i mes en primavera!

  Quina meravella de paisatges i de tranquilitat mentre camines, amb els teus pensaments.

  La repetiré de ben segur!

Du kan eller denne rute