rlb4
23 1 14

Koordinater 1090

Uploadet 5. november 2015

-
-
657 m
260 m
0
8,8
18
35,35 km

Vist 879 gange, downloadet 14 gange

tæt på Calders, Catalunya (España)

“Una font és un fenomen geològic que es produeix quan l'aigua subterrània brolla de la terra o entre les roques.
Antigament les fonts eren un patrimoni molt apreciat pel consum d'aigua de les persones i animals”.
Amb aquesta introducció és com comença a explicar el tríptic escollit Les fonts de Calders.

Vis mere external

springvand

Font Molí del Blanquer

Situada just davant el Molí del Blanquer. Está en bastant bon estat, antigament s'utilitzava per al reg dels conreus. L’aigua surt de dins la roca i cau sobre una petita construcció de totxo. Aquesta font era molt apreciada per les persones que conreaven les terres dels voltants.
Sacred architecture

Esglèsia de Sant Andreu

És l'antiga església sufragània del veïnat de masies disperses de Sant Andreu de Calders, del terme municipal de Calders inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Antiga església parroquial, situada prop el riu Calders, a la qual sols resten les parets laterals del seu primitiu estil romànic, conservant-se, sobretot, la del sector nord i els absis central i laterals que es troben a l'est, mancant-li tota la coberta. L'interior és ple de runa.
springvand

Font de Sant Andreu

Aquesta font que es trobava al costat del riu Calders portava l’aigua calenta cap a un safareig on antigament la gent hi rentava la roba. Actualment ja no es reconeix ni el naixement de la font ni el safareig, ja no existeix la font.
Bjergpas

Serrat de Sant Andreu

És una serra situada a cavall dels termes municipals de Calders i de Monistrol de Calders, a la comarca del Moianès.
springvand

Font de les Tàpies

La font es troba situada en una fondalada de gran bellesa, oberta pel torrent de les Tàpies. Quan aquest torrent té un bon cabal, al costat de la font es pot contemplar una cascada d'uns 30 m de desnivell que es precipita sobre un petit gorg. Hi predomina la vegetació pròpia dels indrets humits.
Sacred architecture

Esglèsia de Sant Pere de Viladecavalls

Es tracta del temple vell, abandonat i en ruïnes, al sud-oest i a ran de la masia del Llucià. És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
springvand

Font de sant Pere de Viladecavalls

És una font situada davant de l'Església de Sant Pere de Viladecavalls. Es tracta d’un mur de pedra d’un metre d’alçada amb la pica també de pedra. L’aixeta és de bronze i hi raja aigua que procedeix de la font Calda. Actualment es troba en bon estat.
Provisioning

Masia el Canadell

Protegida com a bé cultural d'interès local, es tracta d'una masia encarada a migdia. Té el portal d'entrada de mig punt i adovellat i espitlleres a la façana. Als baixos hi ha estables, magatzem, graners i celler amb coberta de volta, que encara es conserva. El portal d'entrada als estables és independent de la porta d'entrada principal.
Sacred architecture

Esglèsia de Sant Vicenç de Calders

Catalogada com a bé cultural d'interès local. És una església de tres naus, cobertes per volta de creuer, i rematades en presbiteri poligonal amb volta d'ogiva. Hi ha dues escultures tallades en forma de mènsula que avui es troben als murs laterals exteriors de l'església.
springvand

Font dels Pets

Està situada a 464 metres d'altitud, a la capçalera del torrent de la Font dels Pets, Aquest torrent fou escenari de la Batalla de Talamanca.
springvand

Font de Bellvei

Situada sobre la casa del Molí de Bellveí, en un entorn idíl·lic al costat del riu Calders i amb un magnífic conjunt de plataners. La font és una pedra on hi surt un broc. La riuada del 94 va colgar la font i més tard es va rehabilitar, recentment s’ha netejat el canal de Sant Andreu i la font torna a rajar. Al costat de la font hi ha bancs i taules de pedra. Abans era tradició venir a fer aplecs i fontades.
springvand

Font de les Comelles

Sota la casa de Comelles, està situada entre la casa i el riu, envoltada d’horts i de vegetació. Hi ha la font i el viver. Es tracta d’una barraqueta de pedra on l’aigua neix de l’interior. S’havia canalitzat per regar els plataners.
springvand

Font de l'Avi

Cal pujar unes escales per arribar a la font. Es troba en una placeta amb bancs i taules de pedra, en un entorn molt acollidor. La font del 1934, és d’estil noucentista. El conjunt de la font consta d’un mur amb cinc arcades, a l’interior hi ha un plafó de rajoles policromes que representen escenes populars. A l’arcada central hi ha la font, amb un brollador de bronze en forma de peix. És una font en bon estat.
Archaeological site

Dolmen de Sant Amanç

És un sepulcre de fossa neolític del model de cista recoberta per lloses, situat al terme de Calders. El sepulcre estava format per quatre lloses conformant un espai interior d'1,70 m de llarg per 0,55 m d'ample i 0,80 m d'alçada. S'hi van trobar tres fragments de ceràmica llisa, sense decoració, un fragment de crani, una mandíbula inferior i diverses dents d'adult.

Kommentarer

    Du kan eller denne rute